Τέσσερις μήνες πριν τις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ διευρύνει σημαντικά το προσωπικό της προβάδισμα έναντι του βασικού της αντιπάλου, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με το νέο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής Καγκελαρίου, η πρόεδρος της CDU συγκεντρώνει το 57% (από 50% τον Απρίλιο), ενώ ο υποψήφιος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών μόλις 33% (από 37% τον περασμένο μήνα).

Στο 38% CDU/CSU

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι την ίδια ώρα ότι μετά από δυο περίπου χρόνια, η νυν Καγκελάριος ηγείται και πάλι της λίστας των δέκα δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη ακολουθεί ο «πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Β. Κρέτσμαν. Με μεγάλη διαφορά έπονται οι Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Τόμας ντε Μεζιέρ και Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ μόλις στην 7η θέση ο Μάρτιν Σουλτς.

Στην πρόθεση ψήφου η χριστιανική ένωση CDU/CSU κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα και σκαρφαλώνει στο 38%, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν δυο μονάδες και υποχωρούν στο 27%. Στο 9% παραμένει το κόμμα της Αριστεράς, μία μονάδα χάνουν οι Πράσινοι, που λαμβάνουν πλέον 7% αλλά και το εθνολαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που συγκεντρώνει επίσης 7%. Ανοδική τροχιά συνεχίζουν να καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι, τους οποίους η δημοσκόπηση δείχνει στο 8% που είναι το υψηλότερο ποσοστό τους από το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανές συνεργασίες και παράσταση νίκης

Ως προς την αξιολόγηση των πιθανών κυβερνητικών σχημάτων, ένας δυνητικός συνασπισμός CDU/CSU και FDP αποσπά με 43% -ελαφρώς μεγαλύτερη στήριξη από ενδεχόμενη συνέχιση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU και SPD (39%).

Πάντως μόλις το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί, ενώ η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι η έκβαση των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Στην παράσταση νίκης όμως, προηγείται ξεκάθαρα η ένωση των χριστιανικών κομμάτων με 73%. Μόλις το 9%, αντίθετα, εκτιμά ότι νικητής των εκλογών θα είναι το SPD.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης