«Πόλεμος πετρελαίου» της ΠΓΔΜ εναντίον ελληνικών συμφερόντων διυλιστηρίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 12:23
«Πόλεμος πετρελαίου» της ΠΓΔΜ εναντίον ελληνικών συμφερόντων διυλιστηρίου
Οι τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ αφαίρεσαν από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ εννέα άδειες για απλουστευμένες διαδικασίες εισαγωγών-εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ εις βάρος της εταιρείας ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις για «απάτη» και «λαθρεμπόριο». Η ΟΚΤΑ χαρακτήρισε «αβάσιμες» και «αστήρικτες» τις αποφάσεις και τις κατηγορίες αυτές.

Η ΟΚΤΑ είναι το μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από τα Σκόπια. Το πλειοψηφικό πακέτο του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ εξαγοράστηκε το 1999 από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στην αφαίρεση των αδειών της ΟΚΤΑ επειδή έπειτα από έλεγχο καυσίμων, τα οποία μεταφέρονταν με βυτιοφόρα από το διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη Θεσσαλονίκη προς το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στα Σκόπια, αποδείχθηκε, όπως ισχυρίζονται οι τελωνειακές Αρχές, ότι ο αριθμός οκτανίων των καυσίμων αυτών ήταν μικρότερος από τον προβλεπόμενο.

Πηγές της ΟΚΤΑ θεωρούν ότι ο έλεγχος αυτός από τις τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ ήταν ανακριβής και μάλιστα πραγματοποιήθηκε με μεθόδους μη σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική και διαδικασία. Από την ΟΚΤΑ αναφέρουν ότι η εισαγωγή έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι συμφέρουσα, καθώς το κόστος διύλισης του πεπαλαιωμένου σε τεχνολογία διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στα Σκόπια είναι αρκετά υψηλό και δημιουργεί οικονομικές ζημιές στην εταιρεία.

Προσθέτουν, δε, ότι σε ελέγχους σε δύο πιστοποιημένα με ISO χημικά εργαστήρια που ανήκουν στα ΕΛΠΕ (το πρώτο στο διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στα Σκόπια) αποδείχθηκε ότι τα καύσιμα που εισάγονται στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα είναι υψηλής ποιότητας και σε καμία περίπτωση δεν περιέχουν μικρότερο αριθμό οκτανίων. Το ίδιο διαπιστώθηκε και σε έλεγχο που έγινε και στο χημικό εργαστήριο του διυλιστηρίου του Πάντσεβο στη Σερβία, το οποίο ελέγχεται από την Gazprom Neft.

Σε ανακοίνωση των τελωνειακών Αρχών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι η αφαίρεση των αδειών αυτών έγινε λόγω συστηματικών παραβιάσεων, από τη μεριά της εταιρείας, των διατάξεων από την τελωνειακή νομοθεσία. Η ΟΚΤΑ, σε πρώτη φάση, θα προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο των Σκοπίων κατά της διαδικασίας που ακολούθησαν οι τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ και της αφαίρεσαν την άδεια για απλουστευμένες διαδικασίες εισαγωγών-εξαγωγών καυσίμων.

Η ΟΚΤΑ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» μέρους μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, επειδή τους τελευταίους έξι μήνες έχει διακόψει τις εργασίες διύλισης του διυλιστηρίου της και κάνει εισαγωγές έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων από την Ελλάδα, για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς στην ΠΓΔΜ και στο Κόσοβο.

Η διακοπή της διύλισης αργού πετρελαίου, που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της ΟΚΤΑ, εν μέρει, συνέβαλε στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της ΠΓΔΜ, η οποία «πέφτει» συνεχώς επί έναν χρόνο, και στη μείωση των εξαγωγών γενικότερα της χώρας και κυρίως των εξαγωγών προς το Κόσοβο.

H επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας:Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 15:01