Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς η απόφαση του Ιράν να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν «τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009 έως τώρα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν τη συνέχιση των βιαιοτήτων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν από τις εκλογές του Ιουνίου έως σήμερα. Οι μεγάλης κλίμακας συλλήψεις και οι μαζικές δίκες, οι απειλές για εκτέλεση των διαδηλωτών, ο εξευτελισμός των γονιών των συλληφθέντων νεαρών και η συνεχής άρνηση του δικαιώματος ειρηνικής έκφρασης των πολιτών αντιτίθενται στους κανόνες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνεχίζει: «Η ανησυχία μας έγκειται στη δέσμευσή μας για σεβασμό παγκοσμίως των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την πιθανότητα περισσότερων βιαιοτήτων και επιπλέον καταπίεσης κατά τις προσεχείς ημέρες, ιδιαίτερα κατά τις τελετές για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καλούν την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, να τερματίσει τη βία κατά του λαού, να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους διαπράττουν βίαιες πράξεις και να απελευθερώσει αυτούς που ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης