Με μεγάλη αγωνία αναμένουν οι διεθνείς αγορές και οι Η.Π.Α. την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης στο Περού όπου η Keiko Fujimori και ο Ollanta Humala διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την ανάληψη του προεδρικού θώκου, μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα μετά τις καταγγελίες υποστηρικτών του λεγόμενου «Hugo Chavez του Περού» για επιθέσεις και απειλές ψηφοφόρων του από οπαδούς της πολιτικής του αντιπάλου.

Ενώ αρχικά οι δημοσκοπήσεις έδιναν ισχυρό προβάδισμα στον λαϊκιστή αριστερό υποψήφιο, τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μια στροφή του εκλογικού σώματος προς την κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου, Alberto Fujimori, με τη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων να χαρακτηρίζεται πλέον ως αμφίρροπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά την ήττα του το 2006 ο Ollanta Humala (πρώην αξιωματικός με έντονες αντικαπιταλιστικές και αντιαμερικανικές ιδέες που είχε την τάση στις δημόσιες εμφανίσεις τους να φοράει παραδοσιακή ενδυμασία) προχώρησε στην αλλαγή του επικοινωνιακού του προφίλ, καθησυχάζοντας τους ξένους επενδυτές σχετικά με τις προθέσεις του στη διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας, «μήλον της έριδος» μεταξύ μεγάλων πολυεθνικών. Ωστόσο, αρκετοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να «εθνικοποιήσει» τα ορυχεία και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας μόλις εκλεγεί, ακολουθώντας το παράδειγμα των προέδρων της Βενεζουέλας και της Βολιβίας.

Όσον αφορά στην Keiko Fujimori, η ίδια προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι…«ελέφαντας», ξεκαθαρίζοντας ότι ο πατέρας της ήταν πάνω από όλα ένας άνθρωπος που έκανε λάθη. Ο Alberto Fujimori είχε προχωρήσει στην αναστολή των λειτουργιών της Βουλής το 1992, ενώ είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο «όνομα της προστασίας του έθνους από την αριστερή απειλή του “Φωτεινού Μονοπατιού”».

Η υποψήφια για την προεδρία δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής τις προθέσεις της σχετικά με τη στάση της στην αποφυλάκιση του πατέρα της, αν εκλεγεί, ο οποίος εκτίει ποινή 25 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης