Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στη Γαλλία, στο παρά πέντε των προεδρικών εκλογών, μετά το μακελειό που σκόρπισε το πρωί ένοπλος σε εβραϊκό κολέγιο στην Τουλούζ στα νοτιοδυτικά της χώρας.

«Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, ενώ δήλωσε ότι ο δράστης πρέπει να συλληφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών και γονέων έξω από το κολέγιο Οζάρ Χατοράχ. Από τα πυρά τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

Όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μισέλ Βαλέ, τα τέσσερα θύματα της δολοφονικής επίθεσης είναι ένας δάσκαλος Θεολογίας 30 ετών, τα παιδιά του 6 και 3 ετών και άλλο ένα παιδί, ηλικίας 10 ετών. Το ένα εξ αυτών εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Παράλληλα, ένας 17χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως όποιον έβρισκε μπροστά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία του Παρισιού διεξάγει έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες.
 
Νωρίτερα, ο Πατρίκ Ρουιμί από τον σύλλογο γονέων δήλωσε σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου πως ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να αρχίσει ανεπίσημη σχολική συγκέντρωση έξω από το κολέγιο και στη συνέχεια αποχώρησε με μία μηχανή.

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του εβραϊκού κολεγίου είχε δύο όπλα, το ένα διαμετρήματος 11,43, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις εναντίον των αλεξιπτωτιστών στην Τουλούζη και το Μοντομπάν. Τελικά, όλα δείχνουν, σύμφωνα με μια μαρτυρία ανθρώπου που ανήκει στο δυναμικό της έρευνας (17.00 ώρα Ελλάδος), την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Γαλλική Le Monde, και στις τρεις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο. Λίγο μετά τις 18.00 (ώρα Ελλάδος) η είδηση επιβεβαιώθηκε κι επίσημα.

Επίσης, ο δράστης επέβαινε σε μηχανάκι και στις τρεις περιπτώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν, ανακοίνωσε πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δολοφονίες αλεξιπτωτιστών της περασμένης εβδομάδας και στη σημερινή επίθεση.

«Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών και της σημερινής εναντίον παιδιών» τόνισε ο Γκεάν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν υπάρχει σαφής σχέση ή όχι. Μόνον η αστυνομία και η Δικαιοσύνη μπορούν να αποφανθούν σχετικά». Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία», ενώ λίγο μετά τις δολοφονίες έσπευσε στο σημείο της επίθεσης. «Ολόκληρη η Γαλλική Δημοκρατία συγκλονίστηκε από αυτήν την τρομερή τραγωδία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.



Την επίθεση καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτήν «την αντισημιτική πράξη, που πλήττει τις οικογένειες σε ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα παιδιά τους, και βυθίζει στο πένθος ολόκληρο το έθνος». «Αντισημιτική πράξη που πλήττει τις οικογένειες σε ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα παιδιά τους, και βυθίζει στο πένθος ολόκληρο το έθνος», δήλωσε.

Η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, καταδίκασε επίσης με ανακοίνωσή της την επίθεση και ζήτησε από τις Αρχές να κάνουν «τα πάντα για να εμποδίσουν μία νέα τραγωδία».

Νωρίτερα το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα εβραϊκά σχολεία της χώρας.

Το Ισραήλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει εμπιστοσύνη στο Παρίσι «ότι θα ρίξει φως» στην υπόθεση.

Η αστυνομία προσανατολίζεται στην υπόθεση ακροδεξιού ή ισλαμιστή δράση

Οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για την έρευνα για τις δολοφονίες ευνοούν τις υποθέσεις ο δράστης να είναι ισλαμιστής ή ακροδεξιός χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. «Ερευνούμε σε δυο προφανείς κύριες υποθέσεις: την ισλαμική και την ακροδεξιά», δήλωσε η πηγή.

Παράλληλα, η ίδια πηγή πρόσθεσε πως τον δολοφόνο με το σκούτερ αναζητούν 130 τριάντα αστυνομικοί. Επικουρούνται από τους ερευνητές-σχεδιαστές προφίλ της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI), της οποίας ορισμένα στελέχη βρίσκονται ήδη εκεί από την Κυριακή για να ερευνήσουν τη δολοφονία των τριών αλεξιπτωτιστών τις προηγούμενες μέρες.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν θα παραμείνει στην Τουλούζη. Επικουρείται από τον γενικό διευθυντή της δικαστικής αστυνομίας ο οποίος θα συνεργαστεί με τον ομόλογό του των υπηρεσιών εσωτερικών πληροφοριών. Μετά από μια συνάντηση περίπου μιας ώρας με αξιωματικούς της αστυνομίας στη νομαρχία ο κ. Γκεάν υποσχέθηκε μια «κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών για να βρεθεί ο δολοφόνος και να προστατευθούν τα εβραϊκά ιδρύματα […] και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης