Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν τη Δευτέρα με δυνάμεις της Αστυνομίας στη Μομπάσα της Κένυας, ύστερα από τη δολοφονία ενός Μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος συνήθιζε να εξαπολύει κατηγορίες προς τις Η.Π.Α. για τις προσπάθειες τους να περιορίσουν τη δράση των Ισλαμιστών στη γειτονική Σομαλία, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Aboud Rogo Mohammed σκοτώθηκε στη διάρκεια ενέδρας, όταν ένοπλοι ακινητοποίησαν το όχημα στο οποίο επέβαινε και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας μεταξύ άλλων τη γυναίκα του. Η Ουάσινγκτον είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο κληρικός βρισκόταν πίσω από τη στρατολόγηση μισθοφόρων για λογαριασμό της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ καθώς και ότι προωθούσε τον φανατισμό με το κήρυγμά του. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Aboud Rogo Mohammed αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, κατηγορίες και για λαθρεμπόριο όπλων.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να συλλάβει τους ενόχους και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, ενώ κατηγόρησαν την Αστυνομία ότι είχε μετατρέψει σκόπιμα τον κληρικό σε στόχο. Στη διάρκεια των επεισοδίων, το συγκεκριμένο πλήθος επιχείρησε να βάλει φωτιά σε δύο εκκλησίες, προκαλώντας παράλληλα καταστροφές σε αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η Κένυα είχε αποστείλει στρατεύματα στη Σομαλία, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις διαδοχικές απαγωγές μελών ΜΚΟ από προσφυγικό καταυλισμό σε διασυνοριακή περιοχή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη δράση της Αλ Σαμπάμπ, ένοπλης οργάνωσης η οποία ελέγχει περιοχές στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να σημειώνονται κατά καιρούς επιθέσεις σε πόλεις της Κένυας (κυρίως με χειροβομβίδα), με τις Αρχές να κατηγορούν μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις ενέργειες.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Αίσιο τέλος για ομήρους στην Κένυα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 04:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης