Πυρά ξέσπασαν μέσα και γύρω από ένα τζαμί στην πόλη Μομπάσα, ένα σημαντικό λιμάνι της Κένυας, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομή, αφού έλαβαν μια πληροφορία ότι μουσουλμάνοι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται και εκπαιδεύονται για επιθέσεις.

Η έφοδος προκάλεσε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στο τέμενος Μάστζιντ Μούσα στην υποβαθμισμένη συνοικία Ματζένγκο και σε κοντινούς δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησε στον αέρα για να απωθήσει το πλήθος, το οποίο πετούσε πέτρες στα στελέχη της.

Η εξάρθρωση των ισλαμιστικών δικτύων στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας έχει καταστεί προτεραιότητα για τις Αρχές της Κένυας που προσπαθούν να αποτρέψουν ενδεχόμενες νέες επιθέσεις από Σομαλούς εξτρεμιστές και υποστηρικτές τους στη χώρα, που κατηγορούν το Ναϊρόμπι διότι έστειλε δυνάμεις να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης αλ Σεμπάαμπ.

«Επιτέθηκαν στο τζαμί μας, αλλά δεν θα σκοτώσουν την ψυχή μας» φώναξε ένας νεαρός μέσα στο τέμενος. «Ο τζιχάντ είναι ο δρόμος» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έννοια του ιερού πολέμου στο Ισλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις ώρες και πλέον μετά την αρχική έφοδο της αστυνομίας, πυρά συνέχιζαν να αντηχούν στην περιοχή με τα ετοιμόρροπα κτήρια και τα οικόπεδα γεμάτα σκουπίδια.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Μομπάσα Ρόμπερτ Κιτούρ δήλωσε ότι η έφοδος έγινε μετά τις πληροφορίες που έλαβαν οι Αρχές από έναν πληροφοριοδότη. Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο τζαμί, στο οποίο κηρύττουν συχνά ριζοσπάστες ιερωμένοι, δέχθηκαν πυρά, πρόσθεσε.

Ο Κιτούρ υποστήριξε ότι οι ηγέτες του δικτύου των ισλαμιστών κρύφτηκαν πίσω από παιδιά και βρέφη, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που είδε να χρησιμοποιείται μια τέτοια τακτική.

«Τους βρήκαμε να επιδίδονται στη ριζοσπαστικοποίηση και στην εκπαίδευση νεαρών» δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθώς η επιχείρηση συνεχιζόταν.

Η αστυνομία κατέσχεσε μαύρα πανό των ισλαμιστών με συνθήματα υπέρ του τζιχάντ, φορητούς υπολογιστές και DVD. Έξω από το τέμενος παπούτσια, κάλυκες από δακρυγόνα και φυσίγγια ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.

Ο Κιτούρ είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προσήγαγαν πάνω από 100 ανθρώπους μετά τις σημερινές συγκρούσεις και πρόσθεσε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Ένας αστυνομικός που βρέθηκε να κείτεται μέσα σε μια λίμνη αίματος σε ένα αποχωρητήριο στο τέμενος είναι σε κρίσιμη κατάσταση» τόνισε. «Τον βρήκαμε κλειδωμένο σε μια τουαλέτα, όταν τον ακούσαμε να βογκάει. Τον έσφαξαν» είπε ένας αστυνομικός, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης