Δύο απανθρακωμένες σοροί οι οποίες ανασύρθηκαν χθες από ερείπια μέρους του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι της Κένυας είναι «πολύ πιθανό» να ανήκουν σε δράστες της επίθεσης, όπως δήλωσε Κενυάτης βουλευτής στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Ντούγκου Γκεθεντζί, πρόεδρος της επιτροπής η οποία ερευνά την επίθεση, δήλωσε ότι δίπλα στις σορούς βρέθηκαν τυφέκια AK47, τα οποία χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Οι Αρχές θα προχωρήσουν σε ιατροδικαστικό έλεγχο στις σορούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένοπλοι της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στις 21 Σεπτεμβρίου. Την επίθεση ακολούθησε τετραήμερη ομηρία και πολιορκία, κατά την οποία καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εμπορικού κέντρου.

Οι κενυατικές Αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και ψευδώνυμα τεσσάρων υπόπτων για το χτύπημα, ωστόσο έχουν δώσει ελάχιστες επιπλέον λεπτομέρειες. Ο Γκεθέντζι σημείωσε ότι οι πιθανότητες τα δύο πτώματα να ανήκουν σε ενόπλους της Αλ Σεμπάμπ είναι πολλές, καθώς ο στρατός της Κένυας δεν χρησιμοποιεί τυφέκια AK47. Η τρίτη σορός η οποία ανασύρθηκε ανήκει πιθανότατα σε στρατιώτη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη κατά πόσο κάποιοι εκ των δραστών κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό των Αρχών της Κένυας, ούτε πόσοι ήταν τελικώς οι ένοπλοι.

Αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο αρχικά για 10 έως 15 ενόπλους, ωστόσο τηλεοπτικό υλικό του CCTV δείχνει μόνον τέσσερις. Η σομαλική φονταμενταλιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ έχει δηλώσει ότι η επίθεση αποτέλεσε αντίποινα για τη δράση του στρατού της Κένυας εναντίον της στο έδαφος της Σομαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον σομαλικό Νότο σταθμεύουν περίπου 4.000 Κενυάτες στρατιώτες, όπου πολεμούν τους ισλαμιστές αντάρτες από το 2011. Ένας από τους υπόπτους είναι ο 23χρονος Νορβηγός, σομαλικής καταγωγής, Χασάν Αμπντί Ντχουχούλοου.

Η Αλ Σεμπάμπ, η οποία θεωρείται ότι διατηρεί ανταρτικό στρατό 7.000 – 9.000 μελών ελέγχει μεγάλο μέρος του εδάφους της Σομαλίας. Χαρακτηρίζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρομοκρατική οργάνωση και επιθυμεί να μετατρέψει τη Σομαλία σε ισλαμικό κράτος.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης