Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, πέταξαν την Τετάρτη αντικείμενα στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Μπανγκουί – πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής – έπειτα από καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για να καταδικάσουν την αδράνεια του Παρισιού ενώπιον της προέλασης ενός συνασπισμού των ανταρτών, ο οποίος έχει κυριεύσει ένα μέρος της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Βρισκόμαστε εδώ στην πρεσβεία της Γαλλίας επειδή η Γαλλία μας είχε αποικίσει. Όμως η Γαλλία έχει την τάση να μας εγκαταλείπει. Δεν χρειαζόμαστε πια την Γαλλία, η Γαλλία δεν έχει παρά να πάρει την πρεσβεία της και να φύγει» δήλωσε μια διαδηλώτρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία δεν σεβάστηκε την αμυντική σύμβαση ανάμεσα σε αυτήν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Καταδικάζουμε την στάση αυτήν» δήλωσε παράλληλα ένας φοιτητής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κατά τη διαδήλωση πολλοί νέοι πέταξαν αντικείμενα στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, προκαλώντας την θραύση μερικών τζαμιών και περικύκλωσαν την πρεσβεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, ο συνασπισμός ανταρτών Seleka έχει πάρει τον έλεγχο πολλών σημαντικών πόλεων της χώρας, αξιώνοντας «τον σεβασμό» των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ του 2007 και του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την έκκληση των αρχών και των γειτονικών χωρών για διαπραγματεύσεις, ο Seleka προήλασε γρήγορα χωρίς να συναντήσει αντίσταση και εφεξής βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας.

Πηγή: Le Monde, BFMTV, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης