Περίπου 1.000 άνθρωποι που κρατούνταν όμηροι από το Σαββατοκύριακο από ένοπλους παραστρατιωτικούς μέσα σε ένα τέμενος, στη νοτιοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι, όπως έγινε γνωστό από πηγές των Ηνωμένων Εθνών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το τέμενος έχει αδειάσει. Οι τελευταίοι 250 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα μέχρι σήμερα το απόγευμα, μεταφέρθηκαν έξω από αυτό», είπε ο Χερβέ Βερχούσελ, ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (MINUSCA) μιλώντας τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα Μπανγκί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα είχαν απελευθερωθεί πολλές γυναίκες, μικρά παιδιά και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, οι δυνάμεις της MINUSCA άνοιξαν πυρ εναντίον των παραστρατιωτικών που φρουρούσαν το τέμενος στην πόλη Μπανγκάσου, πάνω στα σύνορα με τη ΛΔ του Κονγκό.

Οι συγκρούσεις στην Μπανγκάσου συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα με αμείωτη ένταση. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί 26 ανθρώπων. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο τέμενος για να γλιτώσουν από τα πυρά αλλά βρέθηκαν παγιδευμένοι εκεί από τους ενόπλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες οι ένοπλοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους αμάχους αλλά και κυανόκρανους του ΟΗΕ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν στρατιώτη. Μεταξύ των στόχων τους ήταν επίσης ένα αεροδρόμιο καθώς και γέφυρες στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Μπόμου.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε στο χάος το 2013 μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντεπίθεση των αποκαλούμενων ομάδων αντιμπαλακά, ενόπλων που ανήκαν κατά κύριο λόγο στη χριστιανική κοινότητα της χώρας.

Η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση Sangaris (Δεκέμβριος 2013-Οκτώβριος 2016) και η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών οδήγησαν στον τερματισμό των σφοδρών συγκρούσεων και των σφαγών. Επανήλθε η ηρεμία στο Μπανγκί και εξελέγη νέος πρόεδρος ο Φοστέν-Αρκάνζ Τουαντερά. Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ασταθής καθώς πολλές ένοπλες οργανώσεις συγκρούονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης