Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Εικοσιέξι κάτοικοι χωριού σφαγιάστηκαν από αντάρτες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, 06:07
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Εικοσιέξι κάτοικοι χωριού σφαγιάστηκαν από αντάρτες
Εικοσιέξι κάτοικοι ενός χωριού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σφαγιάστηκαν από αντάρτες, ανέφερε χθες ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, στην πλέον αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί τους πρόσφατους μήνες σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που προσπαθεί να θέσει ένα τέρμα σε σειρά ετών θρησκευτικής βίας και πολιτικών αναταραχών.

Ο Άλμπερτ Μοκπέμε τόνισε πως η σφαγή συνέβη στο χωριό Ντομέτε, κοντά στην πόλη Κάγκα Μπαντόρο, περίπου 350χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί. Κατηγόρησε για το μακελειό μαχητές της πρώην αντάρτικης οργάνωσης Σελεκά.

"Υπήρξαν 26 νεκροί. Οι αντάρτες της Σελεκά πήγαν από πόρτα σε πόρτα… Ο αρχηγός του χωριού βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα", δήλωσε ο Μοκπέμε. "Ήταν μια σφαγή".

Εκπρόσωποι της Σελεκά δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Οι βίαιες συγκρούσεις μαχητών που προέρχονται κυρίως από την Σελεκά εναντίον των χριστιανών πολιτοφυλάκων αντι-Μπαλακά – οι δύο κυριότεροι πρωταγωνιστές του εμφυλίου– ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Ντομέτε πριν εξαπλωθούν στο Κάγκα Μπαντόρο.

Κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca) στάλθηκαν στην περιοχή και χώρισαν τις δύο οργανώσεις. Όπως ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωση της, ενισχύει τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από το Κάγκα Μπαντόρο και εντείνει τις περιπολίες για να προστατέψει αμάχους και να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Η Minusca δεν έδωσε απολογισμό θυμάτων.

Η χώρα, πρώην αποικία της Γαλλίας, βυθίστηκε σε βαθιά κρίση στις αρχές του 2013, όταν μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Σελεκά ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Χριστιανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις αντέδρασαν στις ωμότητες των ανταρτών εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον μελών της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας.

Το ένα πέμπτο του πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του για να δραπετεύσει από τις βίαιες συγκρούσεις και η χώρα συνεχίζει σήμερα να διχάζεται κατά μήκος θρησκευτικών γραμμών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, 06:07