Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός υπέγραψαν οι δύο ένοπλες δυνάμεις που μάχονταν εδώ κι έναν χρόνο περίπου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η συμφωνία μεταξύ της χριστιανικής πολιτοφυλακής αυτοάμυνας Αντιμπαλάκα και των πρώην ανταρτών Σελέκα της μουσουλμανικής πλειοψηφίας υπεγράφη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πολλοί ελπίζουν ότι αυτό θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της διαθρησκευτικής βίας.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μόνο μια συμφωνία μεταξύ των Aντιμπαλάκα και των πρώην Σελέκα. Είναι μια συμφωνία που δεσμεύει όλες τις πλευρές με κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πρέπει να σταματήσουμε τις βιαιότητες, τις λεκτικές επιθέσεις και τις εχθροπραξίες κάθε είδους για να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας» είπε ο επικεφαλής των Σελέκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απεσταλμένος του euronews στην περιοχή μεταδίδει:

«Εδώ συζητήθηκε και υπεγράφη η λήξη των εχθροπραξιών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο υπηρεσιακός πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτοφυλακών θα καταφέρουν να εφαρμόσουν αμέσως τη συμφωνία σε μια χώρα που θρήνησε χιλιάδες νεκρούς τους τελευταίους μήνες».
Χωρίς τέλος είναι τα περιστατικά διαθρησκευτικής βίας στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκουί.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση των κυανόκρανων από τη Ρουάντα, για να αποκατασταθεί, έστω και πρόσκαιρα, η ηρεμία.

Οι δυνάμεις των κυανόκρανων άνοιξαν πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους, προκειμένου να σταματήσει ο θάνατος διά λιθοβολισμού ενός μουσουλμάνου που είχε σκοτώσει προηγουμένως δύο Χριστιανούς.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η αποστολή 1.600 Γάλλων και 5.000 Αφρικανών στρατιωτών δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής επαρκής, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Πηγή: Euronews
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης