Μία αποκάλυψη-βόμβα κάνει ο Ερβέ Φαλτσάνι στο βιβλίο του «La cassaforte degli evasore» (Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων) που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», γράφει ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε λογαριασμό με «500 εκατ. ευρώ» στην HSBC, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα εκβιαζόμενος, ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει λεφτά στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corrierre della Sera, η οποία προδημοσιεύει μερικά αποσπάσματα του βιβλίου του Ερβέ Φαλτσάνι υποστηρίζει ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας.

Αυτό, κατά την άποψή του, συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Παπανδρέου, λέει, δέχθηκε «πιέσεις και εκβιασμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», γράφει ο Φαλτσάνι.

Η περιβόητη λίστα

Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές τον κάλεσαν για να τον ανακρίνουν, ο Φαλσιανί κατέφυγε με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους στη Γαλλία. Εκεί κατέβασε εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές αρχές.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Η απάντηση Παπανδρέου:

Ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο του βιβλίου Φαλτσάνι που ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφερε την Τρόικα στην Ελλάδα για να μην του βγάλουν στη φόρα τα 500.000.000 ευρώ της μητέρας του Μαργαρίτας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «προς το παρόν δεν πρόκειται να δώσουμε καμία δημόσια απάντηση στο θέμα αφού θεωρείται λήξαν».

H ανακοίνωση:

«Κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι ακόμη και ενώπιον της αλήθειας. Χτίζουν καριέρες και περιουσίες, στις πλάτες άλλων.

Οικοδομούν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα, δήθεν προοδευτικά και αριστερά, περιφέροντας τις… εκτιμήσεις τους, που αναγορεύονται σε θέσφατα.

Η αλητεία στο απόγειό της. Όλα στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και βρώμικων πολιτικών παιχνιδιών.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όσον αφορά την Μαργαρίτα Παπανδρέου, ερευνήθηκε και υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με αυτό, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν υπάρχει στη Λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών.

Όσοι παρά ταύτα, διακινούν τις… εκτιμήσεις τους που τυχαίνει να είναι κόντρα στην αλήθεια και την πραγματικότητα, θα πληρώσουν το τίμημα της αθλιότητάς τους. Πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, κατατίθεται άμεσα μήνυση και αγωγή.

Φτάνει πια.

ΥΓ. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες όσων διακινούνται, γιατί δεν αξίζει τον κόπο να ερωτηθεί ο διακινών τις εκτιμήσεις του, πως και δεν γνωρίζει ότι, στο μνημόνιο η Ελλάδα δεν μπήκε το 2011, αλλά το 2010. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί.

ΥΓ2. Παρατίθεται και το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του».

Ποιος είναι ο Ερβέ Φαλτσάνι

Ο Ερβέ Φαλτσάνι είναι ο 40χρονος ιταλογαλλικής καταγωγής που υπέκλεψε χιλιάδες αρχεία με προσωπικά δεδομένα καταθετών της HSBC από πολλές χώρες του κόσμου. Όλοι αυτοί οι πελάτες είχαν ένα κοινό. Είχαν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία.

Όταν οι Ελβετοί ζήτησαν από τις γαλλικές αρχές να τον συλλάβουν οι Γάλλοι πήραν τη λίστα και άρχισαν να αναζητούν τους δικούς τους φοροφυγάδες.

Ο Ερβέ Φαλτσιάνι έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλά έντυπα σε όλο τον κόσμο το 2010 όταν η τράπεζα HSBC τον κατηγόρησε ότι έκλεψε στοιχεία για 24.000 πελάτες της. Κρύφτηκε στη Νίκαια όπου τον βρήκε στις 20 Ιανουαρίου 2009 η γαλλική αστυνομία και κατέσχεσε τις ηλεκτρονικές λίστες και τις πληροφορίες που κρατούσε στον υπολογιστή του.

Τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του ο Ερβέ Φαλτσάνι κάλυπταν μια περίοδο 10 ετών από τον Φεβρουάριο του 1997 έως τον Δεκέμβριο του 2007. Μεταξύ αυτών ήταν 15.000 πελάτες της τράπεζας με λογαριασμούς στην Ελβετία και άλλες 9.000 με λογαριασμούς που είχαν κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ο Φαλτσάνι προσπάθησε να πουλήσει τα δεδομένα σε τράπεζα του Λιβάνου. Τότε είχε ταξιδέψει στην Βυρηττό με το ψευδώνυμο Ρούμπεν Αλ Τσιντιάκ. Το 2010 μιλώντας σε ελβετική εφημερίδα ισχυρίσθηκε ότι τον είχε απαγάγει η Μοσάντ γιατί οι ισραηλινοί εξέταζαν τις σχέσεις της Χεσμπολά με την HSBC.

Τελικά, ο Φαλτσάνι απέτυχε να πουλήσει τα στοιχεία στην λιβανέζικη τράπεζα και άρχισε τις προσφορές σε μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών. Τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές άσκησαν διώξεις εναντίον του και τότε εκείνος κατέφυγε στη Νότια Γαλλία.

Εκεί ο Φαλτσάνι ήταν ασφαλής, αφού οι Γάλλοι δεν εκδίδουν ποτέ πολίτες τους σε ξένη χώρα. Όμως ένα μήνα αργότερα ελβετός δικαστής ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να εκδώσουν ένα ένταλμα με το οποίο θα γινόταν κατ’ οίκον έρευνα. Οι Γάλλοι τον συνέλαβαν και άνοιξαν 3.000 υποθέσεις δικών τους φοροφυγάδων. Αυτό δημιούργησε ένταση μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας ενώ και άλλες χώρες άρχισαν να ζητούν τα στοιχεία που αφορούσαν δικούς τους πολίτες.

Τον Μάιο του 2010 το Παρίσι έδωσε στην Μαδρίτη τα στοιχεία 659 Ισπανών πολιτών. Μεταξύ αυτών ήταν και το όνομα του πατέρα του Προέδρου της τράπεζας Santander ο οποίος ήρθε σε διακανονισμό με το ισπανικό δημόσιο και πλήρωσε 200 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει η υπόθεση. Στις 26/10/2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε ότι χάρη στη λίστα Φαλτσάνι έγινε η μεγαλύτερη είσπραξη διαφυγόντων φόρων στην ιστορία του ισπανικού κράτους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης