Του Κώστα Μπετινάκη

Στο παιχνίδι της προπαγάνδας που παίζεται στο μπερδεμένο κουβάρι της αιματοκυλισμένης Συρίας, ήρθαν το Σαββατοκύριακο πάλι, αναπόδεικτες καταγγελίες για νέα επίθεση με χημικά όπλα της κυβέρνησης της Συρίας εναντίον των πολιτών της.

Δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα από τα δυτικά Μέσα φρικιαστικές εικόνες θυμάτων της επίθεσης από τα χρηματοδοτούμενα από τη Δύση «Λευκά κράνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε αεροπορική επίθεση εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης

Τζιχαντιστές της Daesh (ή του αυτοαποκαλούμενους Ισλαμικού Χαλιφάτου) αποπειράθηκαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πυραυλική επίθεση στην συριακή αεροπορική βάση T-4 στο Χομς και να προωθηθούν σε δύο περιοχές προς την έρημο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Mayadeen».

Ισραηλινοί πίσω από την επιδρομή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, δύο ισραηλινά μαχητικά F-15 επιτέθηκαν εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης T-4 στην Χομς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ισραηλινά μαχητικά έβαλαν οκτώ τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, από τους οποίους οι πέντε ανασχέθηκαν πριν πλήξουν την αεροπορική βάση.

Ανακοινώθηκε ακόμη πως τα ισραηλινά μαχητικά δεν παραβίασαν τον συριακό εναέριο χώρο αλλά έβαλαν τους πυραύλους πετώντας πάνω από λιβανικό έδαφος.

Επίθεση με χημικά: Παλιά μέθοδος προπαγάνδας

Η πυραυλική επίθεση στην συριακή αεροπορική βάση, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την καταγγελθείσα από τους δυτικούς «νέα επίθεση με χημικά όπλα των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της Ντούμα». Καταγγελία χωρίς προηγουμένως να έχει διερευνηθεί. Και όπως πάντα με «στοιχεία» που παρέχουν οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία οικονομικά -και όχι μόνον- οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, η «νέα επίθεση με χημικά», που καταγγέλθηκε «θυμίζει σειρά από παρόμοιες δυτικές καταγγελίες ανάλογων περιπτώσεων των περασμένων χρόνων. Έτσι θέλουν να γίνει πιστευτό, όποτε αναγγέλλεται ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον πόλεμο στην Συρία, αμέσως η συριακή κυβέρνηση απαντά με χημικά και αναγκάζει τις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν».

Θυμίζουμε πως στις 7 Απριλίου 2017 ο πρόεδρος Τραμπ είχε διατάξει επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ, ύστερα από καταγγελία ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει πριν τρεις ημέρες (ανεπιβεβαίωτη) επίθεση με χημικά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες. Βρετανός αξιωματούχος είχε καταγγείλει πως πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».

Τους τελευταίους μήνες τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν απελευθερώσει το 90% του θύλακα της ανατολικής Γούτα, ακριβώς δίπλα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Έτσι απομένει μόνο η πόλη Ντούμα στα χέρια των υποστηριζόμενων από την Σαουδική Αραβία Σαλαφιστών Τακφίρι του Jaish al-Isalm και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εγκατάλειψή της από τους τζιχαντιστές, αφού παραδώσουν πρώτα τα όπλα ώστε να τους δοθεί ελεύθερη δίοδος διαφυγής.

Συριακές και ρωσικές πηγές καταγγέλλουν πως «ο θόρυβος για «τη νέα επίθεση με χημικά, αποτελεί προβοκάτσια που έστησαν από τους εναπομείναντες θύλακες τους οι τρομοκράτες για να εμποδίσουν την εγκατάλειψη των τελευταίων θέσεων που κρατούν στην ανατολική Γούτα».

Οι σχολιαστές επισημαίνουν το «θέατρο» που παίζει ο πρόεδρος Τραμπ λέγοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα φύγουν «σύντομα» από τη Συρία. Την ίδια ώρα όμως, έχει ζητήσει από την Σαουδική Αραβία να συνεισφέρει $5 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των εξόδων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει τμήμα ξένης χώρας.

Όπως επισημαίνει το «Newsweek» ακόμη και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, δεν έχει δώσει στοιχεία, ώστε να θεωρούνται τόσο τα γεγονότα του 2013 στο Khan Sheikhoun, όσο και την τραγωδία στην Γούτα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και Πεντάγωνο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «υποθέσεις που δεν έχουν επιλυθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης