Απανωτές εκρήξεις καταγράφονται περιμετρικά του Κιέβου, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου. Νωρίτερα το CNN μετέδωσε που ρωσικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στην πόλη του Κιέβου.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξα την περιοχή Βασίλκιβ, νοτιοδυτικά του Κιέβου, και συγκεκριμένα έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου σύμφωνα με τον Guardian, τη στιγμή που συνεχίζεται η στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα, σε μια περιοχή όπου βρίσκεται το μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο και πολλές δεξαμενές καυσίμων.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram, o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, αμέσως ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. «Οι διασώστες έχουν ήδη αναχωρήσει για το σημείο της τραγωδίας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα. Θα καίει για πολύ καιρό. Η περιβαλλοντική ζημιά θα είναι κολοσσιαία».

Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα η δήμαρχος του Βασιλκίβ, Νατάλια Μπαλασίνοβιτς, αλλά και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκύπτει από την έκρηξη.

Λίγα νωρίτερα πριν από τη 01:00, ακόμη μία ισχυρή έκρηξη ακούστηκε, αυτή τη φορά κοντά στην περιοχή της γέφυρας Paton στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Επίσης, ένας αγωγός φυσικού αερίου ανατινάχθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, μετά από ρωσική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών.

Μια έκρηξη σε σχήμα «μανιταριού» εμφανίστηκε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο για το πόσο σημαντικός ήταν ο αγωγός και εάν η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τις αποστολές φυσικού αερίου εκτός πόλης ή της χώρας.

Το βίντεο με τις εκρήξεις σε Βασιλκίβ και Χάρκοβο που παρουσίασε ο Guardian είναι συγκλονιστικό:

 

 

Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο

Νωρίτερα το βράδυ ηχούσαν σειρήνες πολέμου στο Κίεβο. Όπως αναφέρει ο Guardian, όσο και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία, «αξιόπιστες αναφορές δημοσιογράφων στο Κίεβο αναφέρουν ότι αναμένεται επικείμενη αεροπορική επιδρομή. Είναι κοντά στα μεσάνυχτα στην Ουκρανία και οι πολίτες έχουν υποστεί νυχτερινές επιθέσεις τις τελευταίες δύο νύχτες».

Επιπλέον, ισχυρές εκρήξεις καταγράφονται στο Χάρκοβο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση  κυκλοφορίας, η οποία ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου και θα διαρκέσει έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου. 

Ωστόσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Αλεξιπτωτιστές στο Κίεβο

Ο  Έλληνας δημοσιογράφος, Κώστας Ονισένκο, που ζει στο Κίεβο δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι «αντί για βόμβες μας ρίχνουν αλεξιπτωτιστές. Πρέπει να έριξαν μόλις οι Ουκρανοί και ένα αεροπλανάκι με 145 μέσα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης