Κίεβο: Διαδηλωτές κατέλαβαν το Υπουργείο Γεωργίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 10:58
Κίεβο: Διαδηλωτές κατέλαβαν το Υπουργείο Γεωργίας
Οι φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί διαδηλωτές πέρασαν σήμερα στην επίθεση καταλαμβάνοντας ένα υπουργείο και υψώνοντας νέο οδόφραγμα στο κέντρο του Κιέβου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση.

Ακτιβιστές του κινήματος «Spilna Sprava» (σ.σ.: «Κοινή Υπόθεση») επέδραμαν τη νύχτα κατά του Υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Χρετσάτικ, μόλις 100 μέτρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας, που αποτελεί το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών.

Έπειτα από τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ολοκληρώθηκαν με μικρές υποχωρήσεις, «έγινε σαφές ότι πρέπει να ετοιμασθούμε για την προαναγγελθείσα (από την ηγεσία της αντιπολίτευσης) επίθεση. Έχουμε ξεκινήσει. Οι ακτιβιστές της Spilna Sprava έρχονται να καταλάβουν το Υπουργείο Γεωργίας» έγραψε τη νύχτα στο Facebook ο Αλεξάντρ Ντανιλιούκ, εκ των ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας.

Το κέντρο του Κιέβου έχει καταληφθεί από το τέλος του Νοεμβρίου από τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής, και είναι θέατρο συγκρούσεων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από την Κυριακή. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε τη νύκτα τους διαδηλωτές να διευρύνουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στο Μαϊντάν «όσο δεν εισακουγόμαστε από την κυβέρνηση».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι «η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση».

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε χθες και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Στο Λβιβ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί έστησαν οδοφράγματα και μία σκηνή στο κέντρο της πόλης. Καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 12:49