Σε μια νέα απόφαση-πρόκληση προχώρησε το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο σχεδιάζει να δανείσει σημαντικά έργα τέχνης στο Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ (Zayed National Museum) του Άμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Art Newspaper», το Βρετανικό δεν θα δανείσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 100 αντικείμενα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά τουλάχιστον 500, και μάλιστα για πέντε χρόνια, με το αζημίωτο, αρχής γενομένης από το 2017.

Ένα κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο (2600-2400 π.Χ.), μία χρυσή θήκη ξίφους και το ασημένιο ειδώλιο ενός πέρση βασιλιά από τον περίφημο θησαυρό του Ώξου – το σημαντικότερο σύνολο μεταλλοτεχνίας της εποχής των Αχαιμενιδών – κοσμήματα των Φοινίκων, επιτύμβια ανάγλυφα των Ασσυρίων, πορτρέτα Φαγιούμ, αρχαιότητες από την Ινδία, μινιατούρες των Μογγόλων, ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα, αντικείμενα της βυζαντινής περιόδου, πορσελάνες της δυναστείας των Μινγκ και χειρόγραφα από την Ιαπωνία είναι μερικά μόνο από τα έργα τέχνης που θα ταξιδέψουν 5.500 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως πιο πολύτιμα ξεχωρίζουν τα αντικείμενα που προέρχονται από την Ασσυρία, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράκ. Κορυφαία, δε, θεωρούνται τα επτά ασσυριακά ανάγλυφα, ανάλογα με εκείνα που κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές τον Απρίλιο στην αρχαία πόλη Νιμρούντ και κυρίως εκείνο που απεικονίζει τον βασιλιά Ασουρμπανιπάλ με τη σύζυγό του στον κήπο να απολαμβάνουν τους ήχους της άρπας και προέρχεται από το βορειοδυτικό παλάτι της Νιμρούντ, που ανατίναξαν τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Τα αριστουργήματα από το Βρετανικό Μουσείο (σ.σ.: ορισμένα ανήκουν στη λίστα με τα 5.000 πιο σημαντικά του εκθέματα) θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ, κτήριο τον σχεδιασμό του οποίου υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Νόρμαν Φόστερ, που βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ δίπλα από τα παραρτήματα του Λούβρου και του Γκούγκενχαϊμ.

Η είδηση ότι το Βρετανικό θα δανείσει αντί αγνώστου αντιτίμου αντικείμενα από τις συλλογές του και μάλιστα όχι μόνο από τις αποθήκες, αλλά και από τις προθήκες του για μεγάλο χρονικό διάστημα – και όχι, ως είθισται για περιοδικές εκθέσεις, για έξι μήνες – ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που το Βρετανικό Μουσείο επισήμως αρνείται να την επιβεβαιώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επικοινωνία που είχε το «ΝΣυν» με το Μουσείο του Λονδίνου, είπαν ότι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι συζητήσεις με τους συναδέλφους από το Άμπου Ντάμπι σχετικά με το ποια αντικείμενα θα δανείσουμε και για πόσο χρονικό διάστημα» επισημαίνοντας ότι η προκαταρκτική επιλογή γίνεται κυρίως από αντικείμενα που προέρχονται από τις αποθήκες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης