Οι επιζήσαντες της επίθεσης στο «Charlie Hebdo» κυκλοφόρησαν σήμερα το πρώτο φύλλο του περιοδικού τους, σκιτσάροντας στο πρωτοσέλιδο τον προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει για τις αιματηρές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία. Η χώρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχει πλέον μπει σε έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ενώ νωρίτερα σήμερα η Αλ Κάιντα της Υεμένης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσε πως διεκδικεί την ευθύνη για το χτύπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουρές σχημάτισαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης  πολλοί Γάλλοι πολίτες για να αγοράσουν το νέο φύλλο του «Charlie Hebdo», το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είχε εξαντληθείΜία εβδομάδα μετά το μακελειό στα γραφεία του την περασμένη Τετάρτη (κατά το οποίο δολοφονήθηκαν 12 εργαζόμενοι), το σατιρικό περιοδικό είχε ανακοινώσει ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά…).

Ωστόσο, η εταιρεία διανομής επεσήμανε πως το τιράζ αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατ. φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία. «Θα διανεμηθούν με ρυθμό περίπου 500.000 φύλλων ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν φύλλα όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν» δήλωσε η Βερονίκ Φοζούρ, πρόεδρος της εταιρείας διανομής MLP. 

Ουρές σχημάτισαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι Γάλλοι πολίτες προκειμένου να αγοράσουν το φύλλο του περιοδικού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είχε εξαντληθεί από τις 08.00. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τελείωσε» έλεγαν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες.

Πολλοί απ’ αυτούς αγόρασαν την «Canard enchaîné», τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης στο «Charlie Hebdo».

Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας «Libération». Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του Ισλάμ, ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται», έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.

Ωστόσο, το πορτρέτο του προφήτη, που έχει στα χέρια του την επιγραφή «Είμαι Charlie», την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.

Ένα μέρος του τιράζ του «Charlie Hebdo» πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης», ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η «Κανάρ Ανσενέ», αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο «Charlie Hebdo».

Η Αλ Κάιντα διεκδικεί την ευθύνη

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ο αρχηγός της ισλαμιστικής Αλ Κάιντα της Υεμένης υποστηρίζει πως η βάρβαρη επίθεση στο «Charlie Hebdo» έγινε έπειτα από δική της εντολή.  Όπως αναφέρεται στο βίντεο, το χτύπημα ήταν η εκδίκηση της οργάνωσης για τα προκλητικά σκίτσα που δημοσίευσε το περιοδικό με τον προφήτη Μωάμεθ.

«Εμείς, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση αυτή ως εκδίκηση για τον προφήτη του Αλλάχ» λέει ο Νάσερ αλ Ανσί. «Οι ήρωες επιστρατεύτηκαν και έδρασαν», προσθέτει αναφερόμενος στους δράστες της επίθεσης. 

Υπενθυμίζεται ότι, πριν σκοτωθεί την Παρασκευή από τις σφαίρες της αστυνομίας, ο Σερίφ Κουασί -ένας από τους δύο δράστες– είπε στο γαλλικό κανάλι BFMTV πως τον είχε χρηματοδοτήσει η Αλ Κάιντα της Υεμένης.

«Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι» ανέφερε ο 32χρονος σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο»
 
«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», αλλά «όχι εναντίον μιας θρησκείας», δήλωσε την Τρίτη η γαλλική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να «διπλασιάσουν την επαγρύπνηση» μπροστά σ΄ έναν κίνδυνο ο οποίος υφίσταται τόσο «πέραν των συνόρων μας» όσο και «στο εσωτερικό».

Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε τον «λαϊκό χαρακτήρα του κράτους», που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.

Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.

Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Στη συνέχεια έψαλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο, για πρώτη φορά από το 1918, πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου.

Η νομοθεσία αυτή, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχε επικριθεί σκληρά στη συνέχεια επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου «ειδικών πτερύγων» στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.

Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 με 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μεταβεί σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ προκειμένου να προσχωρήσουν σε οργανώσεις τζιχαντιστών. Αυτοί μπορεί να αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ.

Πολλές καταδίκες για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος προσώπων που είχαν χαιρετίσει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας πως περίπου 200 επεισόδια που σχετίζονται με τις επιθέσεις σημειώθηκαν σε σχολεία, κολέγια και λύκεια. Τα μισά από τα επεισόδια αυτά συνδέονται με την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον του «Charlie Hebdo».

Για να καθησυχασθεί ο πληθυσμός και να αντιμετωπισθεί η απειλή νέων επιθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύσουν όλους τους «ευαίσθητους χώρους της επικράτειας», ιδιαίτερα τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας των Εβραίων της χώρας.

Η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία ανησυχεί επίσης για μια αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών, έχει ζητήσει κι αυτή ενισχυμένη προστασία των τζαμιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης