Η ύπαρξη ενός δικτύου παρακολουθήσεων, που είχε δημιουργηθεί από Κινέζους αξιωματούχους στην Τσονγκίνγκ, αποκαλύφθηκε στην διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης από έναν υπουργό αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον Μα Γουέν, προς τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην απομάκρυνση του φιλόδοξου ηγέτη του τοπικού κομματικού μηχανισμού, Μπο Σιλάι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Κατά την εφημερίδα, πάνω από 10 πηγές στο κόμμα επιβεβαίωσαν τόσο την υποκλοπή του συγκεκριμένου τηλεφωνήματος όσο και την ύπαρξη του εκτεταμένου μυστικού δικτύου παρακολουθήσεων. Η επίσημη εκδοχή των γεγονότων ως σήμερα δεν περιλαμβάνει την υποκλοπή της κλήσης του υπουργού, που επισκεπτόταν την Τσονγκίνγκ τον Αύγουστο, στον πρόεδρο Χου. Εάν αποδειχτεί αληθής, η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει τις φήμες για το συμβάν που έχουν εξαπλωθεί μετά την αποπομπή του Μπο τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές δημόσια σχετικά με τα αίτια της αποπομπής του επικεντρώνονται στον ύποπτο θάνατο του Βρετανού επιχειρηματία, Νιλ Χέιγουντ, τον περασμένο Νοέμβριο και τις καταγγελίες ότι για τον φόνο του ευθύνεται η σύζυγος του Μπο, η Γκου Καϊλάι.

Πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters κάνουν λόγο περί ενός εκτεταμένου δικτύου παρακολουθήσεων με εξελιγμένα τεχνικά μέσα που είχαν δημιουργήσει ο Μπο και ο πρώην συνεργάτης του Ουάνγκ Λιτζούν. Στελέχη του κόμματος φέρονται να είπαν σε δημοσιογράφους των Times πως οι υποκλοπές θεωρήθηκαν από την ηγεσία του ΚΚΚ πρόκληση αλλά και ένδειξη του έως πού ήταν διατεθειμένος να φτάσει ο Μπο στην προσπάθειά του να αποκτήσει περισσότερη εξουσία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης