Στο τελευταίο τεύχος του, το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science» αποκαλύπτει ότι «ανθεί» στην Κίνα μια απίστευτη μαύρη αγορά επιστημονικών εργασιών.

Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού ανακάλυψαν αυτήν την ακμάζουσα επιχείρηση έπειτα από πέντε μήνες ερευνών. Το bottom line είναι ότι, αν είστε επιστήμονας και δεν έχετε τον χρόνο, την κλίση ή και το ταλέντο να σχεδιάσετε και να πραγματοποιήσετε μόνοι σας ένα πείραμα, υπάρχουν οι εξειδικευμένοι κινεζικοί οργανισμοί που το αναλαμβάνουν κατά παραγγελία, με το όνομά σας να φιγουράρει στη θέση του συγγραφέα. Για παράδειγμα, σε έναν από αυτούς τους πανεπιστημιακούς οργανισμούς, που εδρεύει στη Σανγκάη, υπάρχει διαθέσιμη εργασία που περιγράφει μια μέθοδο για τη μείωση της αντίστασης των καρκινικών κυττάρων στη θεραπεία. Συνεπώς, αν δεν προλαβαίνετε να σκεφτείτε θέμα, θα μπορούσατε να πάρετε ιδέες και να διαλέξετε από τα ήδη διαθέσιμα που είναι και ουσιαστικά «ετοιμοπαράδοτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός την έχει βγάλει στο σφυρί για 90 χιλιάδες γουάν, δηλαδή περίπου 10.800 ευρώ, για όποιον ενδιαφέρεται να προσθέσει το όνομά του σε αυτήν. Μια άλλη μέθοδος για να έχει ο καθένας την επιστημονική του εργασία, με το όνομά του στο τέλος αλλά χωρίς να έχει ασχοληθεί καθόλου, είναι να πληρώσει έναν φοιτητή που θα του παραδώσει την «παραγγελία», όπως τη θέλει. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και έναν καθηγητή, αν επιθυμεί η εργασία του να έχει περισσότερο επιστημονικό κύρος. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι δημοσιογράφοι του «Science». Προσποιήθηκαν τους επιστήμονες και ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν μια επιστημονική εργασία από την κινεζική εξειδικευμένη αγορά. Μόνο 5 από τους 27 οργανισμούς απάντησαν ότι δεν προσφέρονται για τέτοιες ενέργειες.

Οι υπόλοιποι αναλάμβαναν τη δουλειά με τιμές που κυμαίνονταν από 1.600 έως και 26.300 δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από τις ετήσιες αποδοχές των Κινέζων καθηγητών πανεπιστημίου. Η ύπαρξη αυτής της μαύρης αγοράς της επιστήμης εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποιο είναι το ποσοστό των μελετών που αγοράστηκαν; Θα πρέπει να είναι μεγάλο, αφού ο αριθμός των μελετών που «παρήχθησαν» στην Κίνα παρουσίασε έκρηξη τα τελευταία χρόνια, καθώς ανήλθε από 41.417 το 2002 σε 193.733 το 2012, γεγονός που ανέβασε τη χώρα στην παγκόσμια κορυφή της παραγωγής επιστημονικών εργασιών, μία θέση πίσω από τις ΗΠΑ.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί οι ερευνητές, όταν διαπιστώνουν ότι ένα όνομα έχει προστεθεί στη λίστα των συγγραφέων, δεν το αναφέρουν. Και ένα τρίτο, ποιες υπηρεσίες είναι συνένοχες, ώστε οι Κινέζοι να διαβεβαιώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι η εργασία για την οποία πλήρωσαν θα δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά; Ακόμη, μια έρευνα στους προϋπολογισμούς πανεπιστημίων και εργαστηρίων θα δείξει αυτήν τη συνενοχή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του κινεζικού Science Foundation αναγνωρίζει, πάντως, ότι η ταχεία ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στη χώρα δεν συνοδεύεται και από την προώθηση καλών και ηθικών πρακτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης