Τον δρόμο για το Χονγκ Κονγκ πήρε ο δημοσιογράφος των New York Times, Κρις Μπάκλεϊ μαζί με την οικογένειά του, αφού οι αρχές της Κίνας αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής του και εργασίας του. Δύο μήνες αφότου οι New York Times αναφέρθηκαν στην οικογενειακή περιουσία του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, οι κινεζικές Aρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα του ρεπόρτερ Κρις Μπάκλεϊ με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Τον Οκτώβριο οπότε και δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ, οι αρχές έσπευσαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας στους χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα, τόσο στην αγγλική, όσο και στην κινεζική έκδοση. Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε μια έκθεση του Ντέιβιντ Μπαρμπόζα, η οποία ισχυριζόταν ότι συγγενείς του Γουέν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,7 δισεκατ. Δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την έκθεση του Μπαρμπόζα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χονγκ Λι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το επίμαχο άρθρο «αμαυρώνει την εικόνα της Κίνας και έχει απώτερους σκοπούς», υποστηρίζοντας ότι οι εχθροί της χώρας «προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν, αλλά είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Γουέν Ζιαμπάο αρνήθηκαν την έκθεση ως αναληθή. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα – πράγμα που δεν συνηθίζεται – ανέφεραν ότι τα μέλη της οικογένειας του Γουέν δεν εμπλέκονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και δεν κατέχουν μετοχές σε εταιρείες, την ώρα που η έκθεση Μπαρμπόζα έδειχνε ότι, μεταξύ άλλων, και η μητέρα του Γουέν κατείχε πολύτιμες επενδύσεις σε εταιρείες στην Κίνα και σε ορισμένες περιπτώσεις διοικούν επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την κινεζική κυβέρνηση.

Ο Μπάκλεϊ εργαζόταν στην Κίνα από το 2000 και υπήρξε και ανταποκριτής του Reuters στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης