Ο πρώην δήμαρχος της κινεζικής πόλης Σενζέν – στη νότια Κίνα – βιτρίνας της πολιτικής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καταδικάστηκε για υπόθεση διαφθοράς στην ποινή του θανάτου με διετή αναστολή, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Νέα Κίνα”.

Ο Σου Ζονγκχένγκ, 56 ετών, πρώην δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, κρίθηκε ένοχος ότι δέχθηκε σε δωροδοκίες πάνω από 33 εκατομμύρια γιούαν (3,5 εκατομμύρια ευρώ), όπως διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η θανατική ποινή που επιβάλλεται με αναστολή μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σου είχε παυθεί το 2009 για «σοβαρή παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας», μια κατηγορία που συχνά περιγράφει κρούσματα διαφθοράς. Είχε γίνει στόχος έρευνας για τις σχέσεις του με τον επικεφαλής της πρώτης κινεζικής αλυσίδας διανομής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, της Gome, ο οποίος είχε συλληφθεί την ίδια χρονιά για “οικονομικά εγκλήματα” και ήταν ύποπτος για χειραγώγηση της αγοράς. Η διαφθορά πάντως είναι μια μάστιγα στην Κίνα, στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης καθώς και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας σε τέτοιο σημείο που είναι απορίας άξιο το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης