Τη βουλευτική ιδιότητα του Μπο Σιλάι – δηλαδή την τελευταία του «κάλυψη» μετά την αποπομπή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) – αφαίρεσε το Κοινοβούλιο της Κίνας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ποινική του δίωξη.

Ο πρώην κυβερνήτης της πόλης Τσονγκτσίνγκ και ανερχόμενος αστέρας στην κινεζική πολιτική σκηνή κατηγορείται για διαφθορά και συγκάλυψη της δολοφονίας Βρετανού επιχειρηματία – υπόθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί ως αυτουργός η σύζυγός του. Η απόφαση της Βουλής ήταν αναμενόμενη και ουσιαστικά τυπική, ενώ ο ίδιος είναι πλέον ολοκληρωτικά έκθετος. Εκτός από τη σύζυγό του, λόγω του σκανδάλου έχουν καταδικαστεί και ένας στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι όπως και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι «συνέδραμαν» στη συγκάλυψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση έχει ρίξει τη σκιά της στο επερχόμενο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία του. Κύρια επιδίωξη είναι το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και συγκεκριμένα πριν από τις 8 Νοεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου. Η δικαστική δίωξη του Μπο Σιλάι έχει ήδη δρομολογηθεί, με το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος να έχει ανακοινώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι ο πρώην αξιωματούχος «πρόκειται να λογοδοτήσει για τις πράξεις του ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης