Αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο ανατολικό τμήμα της Κίνας, καθώς ο τυφώνας Φίτοου σαρώνει τις ακτές, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εικόνες από τα Μ.Μ.Ε. της ασιατικής χώρας δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν με δύναμη πάνω στα βράχια και μέλη των σωστικών συνεργείων να βοηθούν στην ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι ξεκίνησε να πέφτει στην επαρχία Φουτζιάν, ενώ οι άνεμοι έφθασαν σε ταχύτητα τα 151 χλμ./ώρα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Χιλιάδες κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ με προβλήματα πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γειτονική επαρχία Ζετζιάνγκ δύο εργάτες αγνοούνται, ενώ δεκάδες είναι οι αναφορές για κατάρρευση σπιτιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο», ενώ στους δρόμους έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεταξύ άλλων και ειδικά κλιμάκια του στρατού.

Όπου φύγει… φύγει!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι επαρχίες Φουτζιάν και Ζετζιάνγκ θα πληγούν από ισχυρές βροχοπτώσεις με τη στάθμη του νερού να φτάνει ακόμα και τα 20 εκατοστά.

Ήδη, περίπου 177.000 άνθρωποι στην επαρχία Φουτζιάν και 574.000 στην επαρχία Ζετζιάνγκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 33.000 σκάφη στη Φουτζιάν και 35.000 στη Ζετζιάνγκ επέστρεψαν σε ασφαλή καταφύγια στο λιμάνι κατόπιν εντολής της Ακτοφυλακής. Παράλληλα, ματαιώσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Γουένζου (επαρχία Ζετζιάνγκ), ενώ ανεστάλησαν και οι μετακινήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Δεν πρέπει να θέσουμε καμία ζωή σε κίνδυνο», εξήγησε σε δήλωσή του στο Associated Press ο κυβερνήτης της Ζετζιάνγκ, Li Qiang.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο τυφώνας κινείται αργά προς το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και αναμένεται να εξασθενίσει η ισχύς των ανέμων του. Ο Φίτοου είναι ο 23ος τυφώνας που πλήττει την Κίνα μέσα στο 2013. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο τυφώνας Ουσάγκι προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ.

Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Δύο νεκροί από τον τυφώνα Φίτοου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013, 07:34

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης