Κίνα-ΗΠΑ: «Επικίνδυνη» προσέγγιση δύο πολεμικών στη Νότια Σινική Θάλασσα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 07:35
Κίνα-ΗΠΑ: «Επικίνδυνη» προσέγγιση δύο πολεμικών στη Νότια Σινική Θάλασσα
Οργή εξέφρασε σήμερα η Κίνα, καθώς αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέπλευσε κοντά σε νησιά που διεκδικεί το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο τόνισε ότι εναντιώνεται απόλυτα σε μια επιχείρηση, την οποία αποκάλεσε «απειλή» για την εθνική του κυριαρχία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) δήλωσε ότι κινεζικό πολεμικό πλησίασε «επικίνδυνα» το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Decatur, αναγκάζοντάς το να αλλάξει πορεία.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, όταν το κινεζικό πολεμικό «πλησίασε σε απόσταση που δεν ξεπερνούσε τις 45 γιάρδες (41 μέτρα)» το αμερικανικό αντιτορπιλικό και απαίτησε να «εγκαταλείψει την περιοχή», ανέφερε ο Νέιτ Κρίστενσεν, εκπρόσωπος του Στόλου του Ειρηνικού του αμερικανικού Π.Ν.

Επρόκειτο για «επιθετική», «επικίνδυνη» και «αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το Decatur αναγκάστηκε να «κάνει ελιγμό για να αποφευχθεί η σύγκρουση».

Το επεισόδιο καταγράφηκε καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε έναν όλο και πιο ευρύ εμπορικό πόλεμο, «ανταλλάσσοντας» σειρά τελωνειακών δασμών.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Decatur έπλευσε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον των νήσων Σπράτλι.

Η επιχείρηση προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτηρίζουν κινεζικές απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ύδατα στρατηγικής σημασίας, όπου επιχειρούν συχνά πλοία του κινεζικού, του ιαπωνικού, του αμερικανικού ναυτικού, καθώς και σκάφη διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας διατείνεται ότι η κινεζική κυριαρχία στα νησιά και στις νησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα και στα ύδατα γύρω τους είναι αναντίρρητη, και ότι η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται χάρη στις προσπάθειες της Κίνας κι άλλων κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι ΗΠΑ «στέλνουν συστηματικά πολεμικά πλοία χωρίς άδεια σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, απειλώντας σοβαρά την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά τη σινοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία και βλάπτοντας σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας εναντιώνονται αποφασιστικά σε αυτό» και θα συνεχίσουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών σε χωριστή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε προέτρεψε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προχωρούν σε τέτοιες «προκλητικές» ενέργειες και να «διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 07:35