Ο Λι Τζιάν, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη Ζονγκλίνγκ της επαρχίας Γκουϊτζόου, δεν είναι μόνο ένα ανώτερο στέλεχος, αλλά και ένας δάσκαλος που παραδίδει μαθήματα σε χωρικούς για το πώς να αυξήσουν το εισόδημά τους.

«Μπορούμε να κερδίσουμε περίπου 6.000 γιουάν (905 δολάρια ΗΠΑ) ετησίως καλλιεργώντας δύο περίπου στρέμματα λαχανικών. Ομως το ετήσιο καθαρό εισόδημα από την καλλιέργεια καλαμποκιού είναι μόνο 300 γιουάν» εξηγεί ο Λι σε μία τάξη χωρικών στο χωριό Πινγκτζιάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Ινστιτούτο Νέας Εποχής των Αγροτών» ξεκίνησε τον Απρίλιο από την Δημοτική Επιτροπή Μπιτζιέ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) και σήμερα υπάρχουν 3.896 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την διοικητική αυτή περιοχή.Το όνομά του πιστεύεται ότι είναι μία αναφορά στην Αγροτική Επανάσταση της οποίας ηγήθηκε ο Μάο Τσε Τουνγκ το 1926.

Η Δημοτική Επιτροπή απαιτεί από στελέχη διαφόρων βαθμίδων να παραδίδουν μαθήματα σε χωρικούς στα διάφορα υποκαταστήματα της περιοχής, σε μία προσπάθεια να τους βοηθήσουν να βγουν από τη φτώχεια.

«Τα μαθήματα είναι αρκετά χρήσιμα και κατανοητά» λέει ο Ταο Σιανλούν, χωρικός από την κομητεία Τσιανσί. Χάρη σε αυτά τα μαθήματα ο Ταο αύξησε σημαντικά το εισόδημά του, μαθαίνοντας να φυτεύει λαχανικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ανάπτυξη του αριθμού των Ινστιτούτων τα μαθήματα δεν περιορίζονται πλέον στην εξάλειψη της φτώχειας, αλλά έχουν επεκταθεί σε πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το περιβάλλον και η υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τις κρατικές αρχές, τα στελέχη αυτά είναι επιφορτισμένα να εξηγούν στους χωρικούς τα όσα λέγονται στις διασκέψεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, την πολιτική του κόμματος στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και να τους διδάσκουν τις γεωργικές τεχνικές. Μέχρι στιγμής πάνω από δύο εκατ. χωρικοί έχουν παρακολουθήσει μαθήματα στα ινστιτούτα της περιοχής Μπιτζίε, η οποία αποτελεί μία από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας με 924.300 χιλιάδες ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στα τέλη του 2016, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνόλου της επαρχίας.

«Η Αγροτική Επανάσταση του Μάο ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα για το πως να κινητοποιηθούν, να εκπαιδευθούν και να οργανωθούν οι αγρότες ενάντια στην καταπίεση. Το Ινστιτούτο Νέας Εποχής των Αγροτών είναι ένα νέο σύστημα που οδηγεί τους αγρότες προς μια κοινωνία ευημερίας» λέει ο Γουάνγκ Τσιανσού εκπαιδευτικός σύμβουλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Γκουιτζόου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης