Κίνα: Μπλόκαραν τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με το όνομα του αντιπροέδρου Σι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, 10:55
Κίνα: Μπλόκαραν τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με το όνομα του αντιπροέδρου Σι
Σε «ψηφιακό μπλοκάρισμα» αναζήτησης του ονόματος του αντιπροέδρου και προαλειφόμενου ως επόμενου ηγέτη της χώρας Σι Τζινπίνγκ προχώρησαν οι κινεζικές Αρχές, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση από το Bloomberg ενός άρθρου σχετικά με την περιουσία της οικογένειάς του.

Το πρακτορείο Bloomberg συνέλεξε δημόσια έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι οι επενδύσεις της ευρύτερης οικογένειας του Σι ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 297 εκατομμυρίων ευρώ.

Το άρθρο διευκρινίζει ότι κανένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδεται στον Σι, τη σύζυγο και την κόρη του, ενώ προσθέτει ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να προκαλεί υπόνοιες ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος ή η οικογένειά του έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στον ιστότοπο του Bloomberg μετά τη δημοσίευση του άρθρου την Παρασκευή, ένα σημάδι της ανησυχίας τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην κοινή γνώμη οι πληροφορίες σχετικά με τον πλούτο της κινεζικής «ελίτ».

Σήμερα η λογοκρισία επεκτάθηκε στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου και τα microblogs, όπου έχει μπλοκάρει η χρήση του ονόματος του Σι, ενώ εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο άρθρο, τον ιστότοπο του Bloomberg και του Business Week, μέλος του ομίλου Bloomberg.

Ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να αναλάβει φέτος την προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και αναμένεται να ανακηρυχθεί επόμενος πρόεδρος της χώρας τον Μάρτιο του 2013.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, 11:07