Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε των πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο για συνομιλίες, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σάββατο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ προσέθεσαν έναν κινεζικό οργανισμό του τομέα της άμυνας και τον επικεφαλής του στον κατάλογο οντοτήτων και προσώπων που αντιμετωπίζουν οικονομικές και άλλες κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις εναντίον της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εξοπλισμού και του επικεφαλής της Λι Σανγκφού συνδέονται με τις αγορές ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων.

Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας και η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί, τόνισε το κινεζικό ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήδη προκαλούν «σοβαρό πλήγμα» στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Οι αγορές έγιναν από τη ρωσική κρατική εταιρεία που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές όπλων, τη Rosoboronexport, στην οποία έχουν ήδη επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κυρώσεις αυτές αποσκοπούν στο να «επιβληθούν κόστη στη Ρωσία σε αντίδραση για την ανάμιξή της στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, την απαράδεκτη συμπεριφορά της στην ανατολική Ουκρανία και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης