Κίνα: Ο πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Κίνα: Ο πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα ηγηθεί μιας ομάδας συντονισμού των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ώστε να υπογραμμίσει με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητά του να προωθήσει την αλλαγή εν μέσω φόβων για αντίσταση από κατεστημένα συμφέροντα.

Η Κίνα αποκάλυψε τον περασμένο μήνα την τολμηρότερη σειρά μεταρρυθμίσεων εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, στο πλαίσιο των οποίων χαλαρώνει την πολιτική του ενός παιδιού και απελευθερώνει περαιτέρω τις αγορές.

Η ανακοίνωση ότι ο Σι θα αναλάβει ρόλο προσωπικά σημαίνει ότι η συντονιστική ομάδα θα είναι πιο ισχυρή από την Κρατική Επιτροπή για την Αναδιάρθρωση της Οικονομίας, η οποία κατήρτισε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που οδήγησε κατά τη δεκαετία του 1990 στο κλείσιμο χιλιάδων αναποτελεσματικών κρατικών εταιρειών και στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να αμβλύνει τους φόβους στις αγορές ότι οι υποσχέσεις για μεταρρύθμιση ενδέχεται να μην συνδυαστούν με έργα λόγω των αντιστάσεων από κατεστημένα συμφέροντα, όπως ισχυρές κρατικές εταιρείες.

Υπήρχαν φήμες ότι ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ή ο Χαν Ζενγκ, ο αρχηγός του κόμματος στη Σαγκάη, μπορεί να ηγείτο της συντονιστικής ομάδας η οποία θα σχεδιάσει και θα συντονίσει μεταρρυθμίσεις σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013, 16:38