Τα πρώτα τους δρομολόγια κάτω από τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής συρμοί στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης Γιουχάν, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η γραμμή «2», μήκους 27.73 χλμ., θεωρείται ό, τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ασιατική χώρα στον τομέα των υπόγειων μετακινήσεων και είναι η πρώτη που περνά κάτω από τον ποταμό Γιανγκτσέ. Οι 21 σταθμοί κατά μήκος αυτής της επέκτασης του Μετρό είναι εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διαθέτουν μεταξύ άλλων έργα τέχνης και δημόσιες βιβλιοθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Το δίκτυο του Μετρό στην πόλη Γιουχάν)

Οι εργασίες για την κατασκευή της ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008 και κόστισαν συνολικά 14,9 δισ. γιουάν (2,4 δισ. δολάρια). Το τμήμα που περνά κάτω από τον ποταμό έχει μήκος περίπου 3.000 μέτρων και χρειάζονται σχεδόν τρία λεπτά προκειμένου να μπορέσει ένας συρμός να… διαβεί την κοίτη του ποταμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη γραμμή θα μετακινούνται καθημερινά περίπου 500.000 επιβάτες, γεγονός που θα μειώσει το κυκλοφοριακό κυρίως στις γέφυρες που περνούν πάνω από τον ποταμό και συνδέουν τμήματα της πόλης. Όπως μετέδωσαν τα εγχώρια Μ.Μ.Ε. δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να αποθανατίσουν τη στιγμή, βγάζοντας φωτογραφίες δίπλα ή μέσα στους συρμούς, κρατώντας στο χέρι το… ιστορικό εισιτήριο.

«Με το λεωφορείο χρειάζομαι περίπου δύο ώρες για να πάω στη δουλειά και η κατάσταση γίνεται χειρότερη όταν έχει κακό καιρό ή μποτιλιάρισμα. Θα χρησιμοποιώ το Μετρό, με το οποίο χρειάζομαι μόλις 30 λεπτά», εξηγεί ο Huang Ming, κάτοικος της πόλης.

Ο ποταμός Γιανγκτσέ έχει μήκος 6.300 χλμ. και διατρέχει το βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας περνώντας από 10 επαρχίες πριν καταλήξει στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Είναι πλωτός και ακόμα και σήμερα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο δυτικό και ανατολικό τμήμα της ασιατικής χώρας, ωστόσο μεγάλο μέρος του έχει υποστεί εκτεταμένη περιβαλλοντική μόλυνση. Τον περασμένο Αύγουστο οι εικόνες με τον… κόκκινο Γιανγκτσέ είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Ο ποταμός Γιανγκτσέ έγινε «κόκκινος», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 03:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης