Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν Θιβετιανοί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής κινεζικής επαρχίας Σετσουάν, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα κι όσα ανακοίνωσαν οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτικών σήμερα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν αργά χθες, μετά την αυτοπυρπόληση δύο Θιβετιανών περίπου στις 18:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στην κομητεία Άμπα (ή Νγκάμπα στην τοπική διάλεκτο) της επαρχίας, ανέφερε το εδρεύον στις ΗΠΑ Radio Free Asia, επικαλούμενο μια πηγή στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έσπευσε να αποκλείσει την περιοχή και απομάκρυνε τους δύο Θιβετιανούς, ο ένας εκ των οποίων ήταν μοναχός στο μοναστήρι Κίρτι.

Οι Θιβετιανοί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο «συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και η κατάσταση έγινε έκρυθμη», είπε η πηγή στο δίκτυο, το οποίο χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο την ‘προώθηση της δημοκρατίας’ στην περιφέρεια. «Ένας Θιβετιανός πέθανε αφού ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία».

Η οργάνωση Free Tibet, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι ο μοναχός, που σύμφωνα με την ίδια ονομαζόταν Λανγτόκ και ήταν 20 ετών, εξέπνευσε μετά την αυτοπυρπόλησή του. Ο δεύτερος άνδρας, ο Τασί, 21 ετών, ήταν πρώην μοναχός και συμμαθητής του πρώτου, κατά την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί ακόμα Θιβετιανοί τραυματίστηκαν στις ταραχές μετά τις αυτοπυρπολήσεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση μεταλλικών ροπάλων με καρφιά, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση καθώς και το Θιβετανικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, που εδρεύει στην Ινδία.

Η αστυνομία προέβη σε πολλές συλλήψεις. Η οργάνωση έκανε λόγο για ακόμα μία διαδήλωση στην περιοχή Ρεμπκόνγκ, στην κοντινή επαρχία Κινγκάι, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας δεν έκαναν καμιά αναφορά για αυτοπυρπολήσεις ή ταραχές στην περιοχή.

Η διευθύντρια της Free Tibet Στέφανι Μπρίγκντεν καταδίκασε τη χρήση «δυσανάλογης βίας εναντίον των Θιβετιανών διαδηλωτών» στο Κίρτι.

«Η χρήση μεταλλικών ροπάλων με καρφιά για τον ξυλοδαρμό Θιβετιανών διαδηλωτών προκαλεί βαθύ σοκ», είπε. «Μια τόσο βάρβαρη αντίδραση στις διαδηλώσεις μπορεί μόνο να εντείνει τις διαμαρτυρίες των Θιβετιανών… Τους Θιβετιανούς ενώνει η απόρριψη της κινεζικής επικυριαρχίας», πρόσθεσε η Μπρίγκντεν.

Πάνω από 50 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί στην Κίνα από το 2009, στην πλειονότητά τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Πεκίνο επέβαλε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει την κλιμάκωση των ταραχών στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα των Θιβετιανών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης