Οι αρχές της Κίνας έχουν καταδικάσει σχεδόν 150.000 πρόσωπα τα οποία ενέχονταν για υποθέσεις διαφθοράς από το 2008, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία της κρατικής εισαγγελίας τα οποία υπογραμμίζουν την έκταση του φαινομένου στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, έχει αποκαλέσει τη διαφθορά μια από τις σοβαρότερες απειλές για την επιβίωση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και έχει δεσμευτεί ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τόσο τις ισχυρές «τίγρεις» όσο και τις ενοχλητικές «μύγες», αναφερόμενος παραβολικά στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τόσο τα ανώτερα, όσο και τα κατώτερα κλιμάκια του κομματικού και κρατικού μηχανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της εκστρατείας πάταξης της διαφθοράς συνελήφθησαν τελευταία αρκετά ανώτατα στελέχη κρατικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων της πετρελαϊκής εταιρίας PetroChina. Περίπου 66.000 στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχουν αντιμετωπίσει έρευνες για δωροληψίες και άλλοι 23.246 για δωροδοκίες, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Τσάο Τζιανμίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παρά την εκστρατεία της κινεζικής κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου, ο Τσάο είπε μιλώντας στην κινεζική βουλή ότι οι υπηρεσίες δίωξης δεν είναι ακόμη σήμερα επαρκώς επανδρωμένες. «Πολλοί από τους ερευνητές μας βασίζονται σε υπερβολικό βαθμό στην απόσπαση ομολογιών μάλλον, παρά στην τεκμηρίωση των υποθέσεων βάσει της εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων», τόνισε. «Υπήρξαν ακόμη περιπτώσεις στις οποίες τα νομικά δικαιώματα των εμπλεκομένων σε έρευνες για διαφθορά υπέστησαν κατάφωρες παραβιάσεις. Ορισμένοι ερευνητές καταχράστηκαν την εξουσία τους», πρόσθεσε.

Σε περίπου 4.800 υποθέσεις διαφθοράς υπολογίζεται πως δόθηκαν δωροδοκίες ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. γιούαν (περίπου 120.000 ευρώ) και υπήρξε κατάχρηση 10 εκατ. γιούαν. Πάνω από 13.000 από τους σχεδόν 200.000 ανθρώπους που αντιμετώπισαν έρευνες από τον Ιανουάριο του 2008 ως και τον Αύγουστο φέτος ήταν αξιωματούχοι σε επίπεδο κομητείας ή ανώτερο, και σε αυτούς περιλαμβάνονται 32 στελέχη υπουργείων. Η πιο διαβόητη υπόθεση διαφθοράς πρόσφατα ήταν αυτή που οδήγησε στην καταδίκη του Μπο Σιλάι, άλλοτε ανατέλλοντος αστέρα της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια το Σεπτέμβριο στην δίκη του για διαφθορά και φόνο στην οποία εμπλεκόταν η σύζυγός του Γκου Καϊλάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης