Σε λίγους μήνες ο πρόεδρος της Κίνας θα αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό, δίνοντας τη θέση του στο επόμενο ανώτατο στέλεχος του Κομουνιστικού Κόμματος, το οποίο θα κληθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σε αυτά τα 10 χρόνια διακυβέρνησης, ο Hu Jintao μπορεί να υπερηφανεύεται για τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης και την ανάδειξη μιας μεσαίας τάξης, η οποία απολαμβάνει πλέον τα… πλεονεκτήματα του καπιταλισμού, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά ζητήματα στα οποία απέτυχε παταγωδώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε ελάχιστα για την προστασία των μειονοτήτων και την ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών, ενώ με το οικονομικό πρόγραμμα που εφάρμοσε μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει την προσέγγιση την οποία υιοθέτησε η κινεζική προεδρία αυτά τα 10 χρόνια είναι οι κατεδαφίσεις κατοικιών στα προάστια του Πεκίνου, όπου μπουλντόζες ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα προκειμένου να «σηκώσουν» σύγχρονα κτήρια και ουρανοξύστες.

Όσον αφορά στους κατοίκους…ελάχιστη ενημέρωση και φυσικά αποζημίωση, καθώς όπως αναφέρει και μια λαϊκή ρήση: «Ο ενδιαφερόμενος το μαθαίνει πάντα τελευταίος». Απαλλοτριώσεις express και παράνομες συλλήψεις συνθέτουν το σκηνικό στις περισσότερες… επιδρομές του κρατικού μηχανισμού στο πλαίσιο της πορείας του «Ασιατικού Δράκου» προς τον εκσυγχρονισμό, σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία που φαίνεται μέχρι στιγμής να δίνει περισσότερο έμφαση στους αριθμούς παρά στους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης