Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα τουλάχιστον 12 ακτιβιστές που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και φοιτητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται στοιχεία από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί στην Κίνα ένα νέο είδος ακτιβισμού, όπου φοιτητές εντάσσονται σε συνδικάτα, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τα πανεπιστήμια και την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «ομάδα αλληλεγγύης στους εργαζομένους της εταιρείας Jasic», μια οργάνωση που προασπίζεται τους εργαζομένους και αποτελείται κατά κύριο λόγο από φοιτητές, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον επτά σπουδαστές ή απόφοιτοι δύο πανεπιστημιών του Πεκίνου «συνελήφθησαν» τη Δευτέρα από την αστυνομία.

Οι φοιτητές είχαν δώσει στη δημοσιότητα ανακοινώσεις με τις οποίες κατηγορούσαν τις δυνάμεις της τάξης ότι βιντεοσκόπησαν τις «ομολογίες» άλλων σπουδαστών, που κρατούνταν με αφορμή τη δράση τους.

Η «ομάδα αλληλεγγύης» είχε στηρίξει το περασμένο καλοκαίρι την απεργία των εργαζομένων που ζητούσαν την ίδρυση ανεξάρτητου συνδικάτου σε ένα εργοστάσιο του κινεζικού ομίλου Jasic, που εδρεύει στην επαρχία Γκουανγντόνγκ. Πολλές δεκάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στο κίνημα αυτό παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, άλλοι πέντε ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων συνελήφθησαν την Κυριακή στο Σεντζέν, σύμωνα με το China Labour Bulletin, μια ένωση που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Οι τρεις από αυτούς κατηγορούνται για «διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτών των δύο ομάδων. Τα πανεπιστήμια και η αστυνομία δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Το Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πολύ κοντά στο Χονγκ Κονγκ, είναι ένα από τα κυριότερα βιομηχανικά κέντρα της Κίνας, με χιλιάδες εργοστάσια. Ένας εκπρόσωπος του China Labour Bulletin, ο Τζέφρι Κρόθολ, είπε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν γίνει τουλάχιστον 17 απεργίες ή διαδηλώσεις στην πόλη αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης