Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Μελέτη της Επιτροπής Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κοινοποιήθηκε σήμερα σε επιλεγμένους παραλήπτες, συμπεραίνει ότι, η αύξηση της σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελεί μείζον σημείο ανησυχίας για την Ευρώπη και τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Βουλής, ετοιμάστηκαν δύο ενημερώσεις για τη διερεύνηση του ρόλου της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής ως βασικών παρεμβάσεων στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Αντλώντας μια σειρά από «ιστορίες από το χωράφι», η πρώτη ενημέρωση έδειξε τη σημασία της εστίασης στην υποστήριξη των τοπικών συστημάτων τροφίμων, ενσωματώνοντας παράλληλα μια άποψη με επίκεντρο το νοικοκυριό της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.

Η δεύτερη ενημέρωση βασίστηκε περαιτέρω σε αυτές τις επιτόπιες γνώσεις, για να διαμορφώσει ένα σύνολο κρίσιμων αρχών πολιτικής που μπορούν να δημιουργήσουν σταθερό αντίκτυπο και να εφαρμοστούν σε όλα τα περιβάλλοντα προγραμματισμού επισιτιστικής ασφάλειας, από την ανακούφιση έως την ανάπτυξη έως τα εύθραυστα περιβάλλοντα του συστήματος τροφίμων που προκύπτουν από ακραίες καιρικές συνθήκες, πανδημίες ή βίαιες συγκρούσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πτυχές που τέθηκαν από τις ενημερώσεις συζητήθηκαν περαιτέρω σε μια ακρόαση του DEVE με θέμα «Η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφή ως κλειδιά για την ανθρώπινη ανάπτυξη», η οποία συγκέντρωσε διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς εμπειρογνώμονες.

Αυτή η έκθεση παρουσιάζει τις ενημερώσεις μαζί με την έκθεση ακρόασης για να τονίσει τις βασικές πτυχές της εφαρμογής της αρχής του «δικαιώματος στην τροφή» και τις δεσμεύσεις από τις συνόδους κορυφής για τα συστήματα τροφίμων και τη διατροφή για την ανάπτυξη καθώς και καλές πρακτικές για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής σε διάφορα χώρες.

*Όλη η έκθεση στα αγγλικά (ανοίγει μ’ ένα κλικ στο ΕΝ):

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EXPO_STUD(2022)702566

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης