Οι φλόγες που έχουν τυλίξει τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή του Ιρκούτσκ στη Σιβηρία απειλούν με νέα τεράστια καταστροφή, παρόμοια με εκείνη στην πυρηνική μονάδα του Τσερνόμπιλ το 1986, προειδοποίησε η Σβετλάνα Ραντιόνοβα, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εποπτεία των Φυσικών Πόρων της Ρωσίας.

H τεράστια έκταση που φλέγεται βρίσκεται στα εδάφη της περιοχής του Irkutsk, με τη λίμνη Baikal και τον εύπορο ποταμό Angara σε μικρή απόσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρωσικές Αρχές έχουν κατηγορήσει τους ιδιοκτήτες της περιοχής για πλήρη άγνοια σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αφού εγκατέλειψαν τις εκτάσεις σε επικίνδυνα εύφλεκτη κατάσταση, έχοντας εξαντλήσει πλήρως τους πόρους.

Μία από τις αμφιλεγόμενες τοποθεσίες είναι αυτή του εργοστασίου «Usolyekhimprom» στην περιοχή Irkutsk της Ρωσίας, για την οποία η Ραντιόνοβα είπε στην εφημερίδα «Izvestiya» ότι «ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια οικολογική καταστροφή, εκτός και αν αναδασωθεί η πληγείσα περιοχή».

Το εργοστάσιο κατασκευάζει χλώριο κι άλλες χημικές ουσίες και, σύμφωνα με τη Ραντιόνοβα, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι έχουν αφήσει τα πάντα στο έλεος της φωτιάς και της μοίρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατήρησε η αξιωματούχος, το εργοστάσιο έχει επείγουσα ανάγκη να αδειάσει από τον υδράργυρο σε φιάλες κι άλλες απροσδιόριστες χημικά επικίνδυνες ουσίες που είναι αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις, απειλώντας να προκαλέσει μεγάλη ρύπανση στην περιοχή.

«Έχουν διοχετεύσει απόβλητα του διυλιστηρίου πετρελαίου σε γεωτρήσεις που είχαν κάποτε διαλύματα άλατος. Υπάρχει ο ποταμός Angara που ρέει γύρω από το εργοστάσιο και είναι ξεκάθαρο ότι εάν εκραγεί τέτοια γεώτρηση, ο ποταμός θα μολυνθεί» προειδοποίησε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, ζητώντας άμεση δράση.

Σημείωσε ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση που οι ιδιοκτήτες παραμελούν τη βιομηχανική υποδομή, προσθέτοντας ότι συχνά προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη – σε περίπτωση πτώσης των κερδών.

Εκτός από την οικολογική καταστροφή που είχε προκαλέσει η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ τον Απρίλιο του 1986, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είχε υπολογίσει ότι επακόλουθο ήταν να χάσουν τη ζωή τους από την ατμοσφαιρική ρύπανση περί τους 4.000 ανθρώπους.

Πληροφορίες από RT.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης