Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για ΗΠΑ- Ν.Κορέα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010, 04:13
 Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για ΗΠΑ- Ν.Κορέα
Παρά τις απειλές της Βόρειας Κορέας ότι θα έχουν συνέπειες και τις αντιρρήσεις της Κίνας, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας άρχισαν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της Κορεατικής χερσονήσου.


Οι ασκήσεις, οι οποίες η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχουν σκοπό να αποτελέσουν επίδειξη αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνονται πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού από βορειοκορεάτικες θέσεις ενός νησιού της Νότιας Κορέας κοντά στην αμφισβητούμενη μεθόριο που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν το θάνατο.

Αξιωματούχος των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα δήλωσε ότι στα τετραήμερα αεροναυτικά γυμνάσια συμμετέχει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George Washington.

Το αεροπλανοφόρο-που μεταφέρει 75 αεροσκάφη και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον-συνοδεύεται από άλλα τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά πολεμικά.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ είπε σε υπουργούς και συμβούλους του να είναι έτοιμοι για περαιτέρω «προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα στην διάρκεια των ασκήσεων.

«Υπάρχει η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να προβεί σε κάποια απροσδόκητη ενέργεια, γι' αυτό παρακαλώ προετοιμαστείτε πλήρως να την αντιμετωπίσετε σε συνεργασία με την κοινή δύναμη Κορέας- ΗΠΑ», φέρεται να είπε ο Λι, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι «εάν οι ΗΠΑ φέρουν το αεροπλανοφόρο στην Δυτική Θάλασσα της Κορέας, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα προκύψουν».

Η Κίνα έστειλε ανώτατους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κρατικού συμβούλου Ντάι Μπίνγκουο στη Σεούλ για μια συνάντηση σήμερα Κυριακή με τον νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ Χουάν.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010, 04:18