Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, έστω όπως-όπως, η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διά στόματος του νέου υπουργού της Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ θέτει εκ νέου ζήτημα ένταξης της χώρας αυτής στην Ατλαντική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι σήμερα πάγια θέση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών βασίζεται στην απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ του 2008 στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με την οποία παγώνει η διαδικασία ένταξης της FYROM στη Συμμαχία έως ότου βρεθεί κοινά αποδεχτή λύση για το όνομα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2008 έως σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των δυτικών Βαλκανίων με αποκορύφωμα τη δημόσια προειδοποίηση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προ μηνών απευθυνόμενος στον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε δηλώσει τότε ο κ. Γιούνκερ πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα έκανε καλά να μην πυροδοτεί και άλλα «Brexit» στην Ευρώπη, διότι είναι πάρα πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις στα δυτικά Βαλκάνια. 

Περί τον μήνα Μάρτιο πληροφορίες προερχόμενες από την Ουάσινγκτον και το Βελιγράδι ανέφεραν πως ο αμερικανικός παράγων αλλάζει στάση ως προς τις συμμαχίες του στη δυτική βαλκανική και κυρίως ως προς τη γραμμή που υιοθετήθηκε από το 1994 – 1995 από τον μακαρίτη πλέον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. 

Αυτή η αλλαγή στάσης προέβλεπε χαλάρωση της υποστήριξης προς τον αλβανικό παράγοντα και τις προθέσεις του στην περιοχή και ταυτόχρονα και ενίσχυση των διπλωματικών κι άλλων σχέσεων με τη Σερβία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η εποχή που το Βελιγράδι σχεδίαζε τον διπλασιασμό του διπλωματικού του προσωπικού στην πρεσβεία του στην Ουάσινγκτον, φαινόμενο σπάνιο σε ομαλές περιόδους. 

Λίγο αργότερα άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις επικράτησης του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού στις πολιτικές ηγεσίες των αλβανικών κομμάτων στα Τίρανα, ενώ κλιμακωνόταν η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ. 

Η τελικά σωτήρια εξέλιξη σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια έπειτα από μήνες σοβαρής πολιτικής κρίσης, με βίαια επεισόδια που έδιναν ενδείξεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο άμεσο μέλλον στη δημοκρατία αυτή, άνοιξε τον δρόμο για μία νέα περίοδο διαλόγου που αφορά στην επίλυση εκκρεμοτήτων διμερών και πολυμερών στην περιοχή αυτή. Μία εξ αυτών και όχι η επικινδυνότερη είναι το ζήτημα του ονόματος που αφορά στη σχέση Σκοπίων και Αθήνας. Άλλες εκκρεμότητες, όπως οι σχέσεις Αλβανών και Σλάβων στη Δημοκρατία αυτή, είναι σαφώς πιο επικίνδυνες. 

Το άρθρο των «FT», που περιέργως άλλαξε τίτλο δύο φορές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μίας ώρας, προκάλεσε κατ’ αρχάς σύγχυση. Το πρώτο δημοσίευμα έκανε λόγο για αλλαγή ονόματος της ΠΓΔΜ με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια σε «Άνω Μακεδονία», ώστε να διευκολυνθεί ο διάλογος με την Αθήνα.

Αυτή η πρώτη αναφορά μόνο προβληματισμό θα  μπορούσε να προκαλέσει παρά σκέψεις για διευκόλυνση του διαλόγου. Αμέσως μετά άλλαξε το περιεχόμενο του άρθρου των «FT» με κάτι που προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ΠΓΔΜ προτείνει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ με το τρέχον προσωρινό όνομά της. Δηλαδή FYROM, δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μα και αυτό το όνομα προσκρούει στην ομόφωνη απόφαση του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Κατόπιν τούτου ανακοινώθηκε επίσης η έλευση στην Αθήνα του επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ήδη εδώ και εβδομάδες παρατηρείται μια προσπάθεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για τη γειτονική χώρα, προκειμένου έτσι να δημιουργηθεί κλίμα διαλόγου και αλληλοσυνεννόησης, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια μετά και τις εκλογές στο Κόσοβο. 

Ως γνωστόν, η ελληνική διπλωματία προτείνει την ενίσχυση και επέκταση μέσων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε όλους τους τομείς, προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα συνεργασίας και να υιοθετηθούν χαμηλοί τόνοι διμερώς, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η περίοδος όξυνσης και εθνικιστικής υπερβολής που χαρακτήρισε την περίοδο της διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι. 

Υπό αυτήν την έννοια και παρά τη σύγχυση που προκάλεσε, το άρθρο-συνέντευξη στους «FT» προκαλεί ενδιαφέρον, διότι καταδεικνύει πως υφίσταται πρόθεση διπλωματικής κινητικότητας στο ζήτημα αυτό εκ μέρους της ΠΓΔΜ, ενδεχομένως δε και εκ μέρους της Αθήνας. 

Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης