Κινητικότητα μεταξύ Αγγλίας και Κίνας για εμπορικές συμφωνίες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, 03:14
Κινητικότητα μεταξύ Αγγλίας και Κίνας για εμπορικές συμφωνίες
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, επισκέφτηκε την Κίνα με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία μεταξύ του Πεκίνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Κάμερον είπε ότι θέλει η χώρα του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας ως την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Η μεταμόρφωση της Κίνας αποτελεί ένα από τα καθοριστικά γεγονότα της εποχής μας», σημείωσε ο Κάμερον στο κινεζικό εβδομαδιαίο περιοδικό Caixin. «Υπάρχει πραγματική επιλογή για κάθε χώρα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θέλει να ανταποκριθεί. Μπορεί να επιλέξουν να εκλάβουν την άνοδο της Κίνας ως απειλή ή ως μια μεγάλη ευκαιρία. Η απάντηση της Βρετανίας είναι σαφής. Θέλουμε να δούμε την Κίνα να πετυχαίνει».

Η στάση του Κάμερον για την προώθηση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Ε.Ε αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία φέρεται να αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση με την αιτιολογία πως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές αγορές να κατακλυστούν από φθηνά κινέζικα προϊόντα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Κάμερον αναμένεται να θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κεκγιάνγκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, 03:20