Αφού συζητήθηκε χθες Πέμπτη στο κοινοβούλιο της Αργεντινής, ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τους βουλευτές, προτού περάσει από τη Γερουσία, δύο χρόνια μετά την αποτυχία αντίστοιχης πρωτοβουλίας.

Το 2018 οι βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στην Αργεντινή, όμως η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αργεντινή, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων στην πλειονότητά τους καθολικών, χώρα καταγωγής του πάπα, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, σύμφωνα με νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του 1920.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του κεντροαριστερού Αργεντινού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, επιτρέπει την άμβλωση ως τη 14η εβδομάδα της κύησης.

Για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, χρειάζεται πλειοψηφία 129 ψήφων σε σύνολο 257. Το κυβερνών κόμμα και οι σύμμαχοί του φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους για την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο πλέον θα συζητηθεί στη Γερουσία πριν το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως το θέμα διχάζει και την κοινωνία της Αργεντινής. Μπροστά από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί χθες Πέμπτη διαδηλώτριες υπέρ των αμβλώσεων φορώντας ένα πράσινο μαντίλι, σύμβολο του αγώνα τους, και κρατώντας πανό στα οποία έγραφαν: «Η νόμιμη άμβλωση τώρα δωρεάν και στα νοσοκομεία!».

Απέναντί τους είχαν συγκεντρωθεί αντίπαλοι του νομοσχεδίου, οι οποίοι κρατούσαν ματωμένες κούκλες που συμβόλιζαν μωρά. Ένα από τα πανό που είχαν έγραφε: «Όλες οι ζωές αξίζουν».

Τις πρώτες δέκα ώρες της συζήτησης του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο είχαν μιλήσει οι 86 από τους 164 βουλευτές που είχαν εγγραφεί για να παρέμβουν.

Η βουλευτίνα του κυβερνώντος κόμματος Άνα Καρολίνα Γκαϊγιάρντ εκτίμησε ότι «η συζήτηση δεν είναι υπέρ ή κατά της άμβλωσης αλλά υπέρ της άμβλωσης με ή χωρίς ασφαλείς συνθήκες υγιεινής», αναφερόμενη στις 3.000 γυναίκες που έχουν πεθάνει από το 1983 λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις, έναν αριθμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Φερνάντες.

Όταν ανακοινώθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου στα μέσα Νοεμβρίου, ο Αργεντινός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «η ποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν ωφελεί κανένα. Κάθε χρόνο περίπου 38.000 γυναίκες νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις».

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μάρτιν Μακιγιέιρα του ζήτησε «να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της σεξουαλικής εκπαίδευσης και της αντισύλληψης».

«Ζήτημα δημόσιας υγείας»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Αργεντινή.

«Είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η 48χρονη Βαλέρια Μπονέτο, γιατρός, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο.

Το 2018, όταν πρόεδρος ήταν ο κεντροδεξιός Μαουρίτσιο Μάκρι, υπέρ ενός νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων είχαν ψηφίσει 129 βουλευτές, όμως στη Γερουσία 38 γερουσιαστές αντιτάχθηκαν σε αυτό, έναντι 31 που το ψήφισαν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Φέτος είναι η ένατη φορά που κατατίθεται στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, όμως η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία προέρχεται από τον πρόεδρο της Αργεντινής.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων «ως τη 14η εβδομάδα της κύησης», προβλέπει «την αντίρρηση συνείδησης» από γιατρούς που είναι αντίθετοι στην πρακτική, όμως τους αναγκάζει να «καθοδηγούν τις ασθενείς ώστε να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».

Παράλληλα ένα «σχέδιο χιλίων ημερών» προβλέπει «την ενίσχυση της πρόσβασης σε φροντίδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων ετών της ζωής ενός παιδιού» για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης