Κύπριος διεκδικεί αποζημίωση από το «κονδύλι» της ΕΕ προς την Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 17:07
Κύπριος διεκδικεί αποζημίωση από το «κονδύλι» της ΕΕ προς την Τουρκία

Μέρος των χρημάτων από το κονδύλι της ΕΕ προς την Τουρκία, διεκδικεί Κύπριος πρόσφυγας ως αποζημίωση για την περιουσία του που έχασε στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόσφυγας Ντίνος Ραμόν καταχωρεί σήμερα, Τετάρτη, την απάντησή του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), στο πλαίσιο της διεκδίκησης αποζημιώσεων για την περιουσία του στο κατεχόμενο Μπογάζι από προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία.

Η διορία για την απάντηση λήγει αύριο, Πέμπτη, μετά την ένσταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας της, ώστε να εκτελεστεί το Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απάντηση του Κύπριου πρόσφυγα αναμένεται να καταχωρηθεί σήμερα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ από την πλευρά του Κύπριου πρόσφυγα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα οριστεί ημερομηνία για ακροαματική διαδικασία στο ΔΕΕ πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο χειροπράκτης Ντίνος Ραμόν είχε προσφύγει το 1995 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την περιουσία του στο Μπογάζι, μια κλινική 32 δωματίων την οποία είχε σχεδόν αποπερατώσει το καλοκαίρι του 1974, όταν ο ίδιος ήταν ηλικίας 37 ετών. Στο πλαίσιο της ομαδικής προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον κ. Ραμόν το 2010, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ, όμως 9 χρόνια μετά η Άγκυρα δεν έχει καταβάλει ακόμη το ποσό.

Ο δικηγόρος του, Αχιλλέας Δημητριάδης, εξασφάλισε στις 26 Ιουνίου 2019 Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, με την οποία ο πελάτης του διεκδικεί αποζημίωση, ύψους €585.418,74 από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (το ποσό της αποζημίωσης πλέον έξοδα, τόκους και επιτόκια).

Σύμφωνα με το διάταγμα του κυπριακού δικαστηρίου «για να επιτευχθεί η πληρωμή των εν λόγω ποσών προς τον Αιτητή το ΔΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει, κατόπιν σχετικής Αίτησης, την άρση της ασυλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πιο πάνω αναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία».

Ακολούθησε η καταχώρηση της αίτησης στο ΔΕΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου και η αρνητική απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα για άρση της ασυλίας στις 25 Οκτωβρίου. Ενόψει της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη στο ΔΕΕ, η διαδικασία ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων πήρε αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ,cyprustimes.com

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 17:07