Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για πραγματοποίηση, εντός του 2014, της ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στον τύμβο έχει ταφεί το αεροσκάφος Noratlas «Νίκη 2» το οποίο, τον Ιούλιο του 1974, μετέφερε 26 Έλληνες καταδρομείς στην Κύπρο με εντολή του δικτάτορα Ιωαννίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στόχος είναι να εντοπιστούν τα λείψανα καταδρομέων, τα οποία φέρονται να τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο σημείο πρόσκρουσης» προσθέτοντας ότι γι’ αυτόν τον σκοπό θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες, ακολουθώντας πάντα «βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικές μεθόδους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι σχετικές προεργασίες για την ανασκαφή του χώρου έχουν αρχίσει από καιρό και συνεχίζονται. «Πρόκειται για ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα και, ως εκ τούτου, απαιτούνται ανάλογοι σχεδιασμοί και χειρισμοί» επεσήμανε.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την ανασκαφή ελήφθη ύστερα από σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγαν η Μαρία Τζιλιβάκη και οι Γιώργος και Λουκάς Γιαννακάκης από τα Χανιά καθώς και συγγενείς δύο καταδρομέων του αεροσκάφους,  των Στέφανου Τζιλιβάκη και Κοσμά Γιαννακάκη.

Το αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θεωρήθηκε εχθρικό μέσα στη νύχτα και καταρρίφθηκε από την αεράμυνα του αεροδρομίου Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και 25 καταδρομείς. Επέζησε μόνο ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης