Καμένη γη και συντρίμμια. Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκρισαν τα μέλη σωστικού συνεργείου που έφθασαν στον τόπο της συντριβής ενός στρατιωτικού αεροσκάφους των Η.Π.Α., το οποίο κατέπεσε τη Μ. Παρασκευή σε ορεινή αγροτική περιοχή του Κιργιστάν.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το αεροσκάφος ανεφοδιασμού, «Stratotanker KC-135», τυλίχτηκε στις φλόγες κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες λίγο μετά την απογείωσή του από αμερικανική αεροπορική βάση δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μανάς», 200 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπισκέκ κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν. Σύμφωνα με το Associated Press, το Μ. Σάββατο εντοπίστηκαν οι σωροί των τριών μελών του πληρώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροπλάνο μετέφερε περίπου 60 τόνους καυσίμων και είχε προορισμό το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πτώματα των δύο πιλότων εντοπίστηκαν στις 07.00 το πρωί (τοπική ώρα Κιργιστάν – 03.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) κοντά στο σημείο της συντριβής. Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς δεν έχει βρεθεί το τρίτο μέλος του πληρώματος», είχε αναφέρει νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν το αεροπλάνο να τινάζεται στον αέρα σε ύψος περίπου 6.600 μ. και τη γύρω περιοχή να γεμίζει συντρίμμια.

Η στρατιωτική βάση δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μανάς» φιλοξενεί περίπου 1.500 Αμερικανούς στρατιώτες και θεωρείται εγκατάσταση – κλειδί για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ως σταθμός ανεφοδιασμού μαχητικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και μεταφοράς τραυματιών από τη γειτονική χώρα. Η βάση άνοιξε τις πύλες της το 2001 και η συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Κιργιστάν, εκπνέει το 2014.

Πλέον, οι προσπάθειες των Αρχών εστιάζονται μεταξύ άλλων και στον εντοπισμό του «μαύρου» κουτιού, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες πρόκλησης της αεροπορικής τραγωδίας.

Πρώτες εικόνες από τον τόπο της συντριβής

Νέες εικόνες από τον τόπο της συντριβής

Διαβάστε επίσης:
Αμερικανικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Κιργιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013, 14:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης