Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Περισσότερο κατακερματισμένο από ποτέ εμφανίζεται το πολιτικό τοπίο στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρώτη προβολή για την κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου, με βάση τις εθνικές δημοσκοπήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση αυτά τα στοιχεία, πρώτη δύναμη εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες με 183 έδρες και δεύτερη οι Σοσιαλδημοκράτες με 135, ενώ οι έδρες που προβλέπεται να καταλάβουν οι ακροδεξιοί βουλευτές (59) είναι εμφανώς περισσότερες από εκείνες που προβλέπεται να κερδίσουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς (46).

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι 58 έδρες στη νέα Ευρωβουλή προβλέπεται να καταλάβουν εκπρόσωποι απ’ όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους και κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται, τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα».

Προβάλλοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. επί των εδρών του Κοινοβουλίου μετά το Brexit, παρατηρούμε ότι η επόμενη σύνθεση θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ. Σημειώνεται ότι το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης