Αν και ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να αποφύγει δημοσίως το ζήτημα της προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών, φάνηκε να προειδοποιεί την ηγεσία του Ισραήλ να μην κινηθεί πολύ γρήγορα για να προσαρτήσει την κατεχόμενη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη. Ουδείς ανέφερε δημοσίως για την προσάρτηση του κατεχόμενου εδάφους από το Ισραήλ, αν και οι αναλυτές υποπτεύονται ότι ήταν το κύριο σημείο των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οκτάωρη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη για σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς ηγέτες έθεσε το ερώτημα που ουδείς θέλησε να απαντήσει:

Τι ήταν τόσο επείγον και ευαίσθητο, εν μέσω της πανδημίας, ώστε ο ανώτερος διπλωμάτης της Αμερικής να πρέπει να κάνει ένα ταξίδι 16 ωρών στο Ισραήλ αντί να σηκώσει απλώς το τηλέφωνο;

Το «κλειδί», ανέφεραν αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες, ήταν στο χρονοδιάγραμμα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς η νέα κυβέρνηση  του Ισραήλ φαίνεται διαιρεμένη λόγω της αμεσότητας προσάρτησης περίπου του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την οποία οι Παλαιστίνιοι έχουν προγραμματίσει να είναι το μελλοντικό τους κράτος. Και ήρθε καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από Άραβες ηγέτες σε όλη τη Μέση Ανατολή για να ασκήσει τροχοπέδη στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ο κ. Πομπέο προσπάθησε να αποφύγει δημόσια να μιλήσει για την προσάρτηση, αναλυτές επέμειναν ότι στόχος του ταξιδιού ήταν να προειδοποιήσει την ηγεσία του Ισραήλ να μην κινηθεί πολύ γρήγορα.

Ο κ. Πομπέο συναντήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε θέμα προεκλογικής εκστρατείας την υπόσχεση να προωθήσει την προσάρτηση το συντομότερο δυνατόν, και αργότερα με τον Μπένι Γκάντζ, αναπληρωτή πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης, ο οποίος είχε αγωνιστεί κατά της μονομερούς προσάρτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης