Ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρώτη κυβέρνηση της Γαλλίας όπου άνδρες και γυναίκες (17 και 17) συμμετέχουν ισότιμα ως υπουργοί και υφυπουργοί.

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας από τις κυριότερες προεκλογικές του υποσχέσεις. Τα σημαντικότερα υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομίας) τα αναλαμβάνουν άνδρες με εξαίρεση αυτό της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλεγμένη της Γουιάνας (γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα στη Νότια Αμερική) Κριστιάν Τομπιρά αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαριζόλ Τουρέν, 53 ετών, στενή συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Ο νέος πρόεδρος επέλεξε την πρώην εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας, Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, Γαλλο-Μαροκινή 34 ετών, ως υπουργό των Δικαιωμάτων των Γυναικών και εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η Ορελί Φιλιπετί ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και η ηγέτης των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό το υπουργείο Στέγασης. Η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, της οποίας το όνομα αναφέρθηκε επίσης για τη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε το πρωί ότι δεν θα εισέλθει στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ουσιώδες, και γι’ αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο, είναι να στρωθούμε πολύ γρήγορα στη δουλειά στην υπηρεσία των Γάλλων για να επιτύχουμε μαζί, μαζί τους, την ανόρθωση της Γαλλίας με δικαιοσύνη», υπογράμμισε νωρίτερα ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο Ερό έκανε τη δήλωση αυτή στο κατώφλι του Μεγάρου Ματινιόν περίπου μία ώρα μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και την αναχώρηση του προκατόχου του, του Φρανσουά Φιγιόν.

«Φεύγω αμέσως για το Μέγαρο των Ηλυσίων για να παρουσιάσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις πρώτες προτάσεις» για τη σύνθεση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Ερό στην πρώτη σύντομη ομιλία του ως πρωθυπουργού.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε «τη συγκίνηση και την υπερηφάνειά» του μετά την ανακοίνωση του διορισμού του χθες το απόγευμα. «Είναι ένα σήμα εμπιστοσύνης από την πλευρά του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης