Μία «επαγγελματική» κυβερνοεπίθεση έχει πλήξει ρωσικούς κυβερνητικούς φορείς, ανακοίνωσε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας, FSB.

Η ρωσική υπηρεσία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ανέφερε πως εντοπίστηκε ένας «ιός κυβερνοκατασκοπείας» στα δίκτυα περίπου 20 οργανισμών, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η Ρωσία κατηγορείται για παραβιάσεις και περιστατικά hacking που σχετίζονται με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση και αποκηρύττει τη συγκεκριμένη ρητορική ως «δηλητηριώδη αντιρωσική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FSB δεν υπέδειξε κάποιον ως θεωρούμενο υπεύθυνο για το «χακάρισμα» των ρωσικών δικτύων, ωστόσο ανέφερε – χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες- πως το περιστατικό θυμίζει κυβερνοκατασκοπεία «που συζητείται πολύ», υποστηρίζοντας ότι ήταν επαγγελματικά σχεδιασμένο και πραγματοποιημένο, με στόχους κυβερνητικούς φορείς, εταιρείες του χώρου της άμυνας και της επιστήμης και τις υποδομές της χώρας.

Το κακόβουλο λογισμικό αυτό επιτρέπει στους «χρήστες» του να ενεργοποιούν κάμερες και μικρόφωνα στον υπολογιστή, να τραβούν screenshots και να παρακολουθούν τι πληκτρολογείται σε ένα πληκτρολόγιο, σύμφωνα με την FSB.

Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) και η Δημοκρατική Επιτροπή Εκστρατείας Κογκρέσου έχουν υποστεί επίσης χακαρίσματα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Emails του DNC έφτασαν στο Wikileaks και έδειξαν πως στελέχη του κόμματος ήταν προκατειλημμένα σε βάρος του Μπέρνι Σάντερς στην «κούρσα» του εναντίον της Χίλαρι Κλίντον. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποδώσει την ευθύνη σε Ρώσους πράκτορες και χάκερ, ωστόσο το Κρεμλίνο αρνείται κάτι τέτοιο, ενώ ο αντίπαλος της Κλίντον και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν έχει δεσμούς με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης