Έχει περάσει μια εβδομάδα από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, η οποία έπεσε σε κώμα μετά την κράτηση από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν, αλλά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ενέπνευσε εξακολουθούν να μαίνονται σε όλο το Ιράν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλο και περισσότεροι διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους στις πορείες διαμαρτυρίας με τουλάχιστον 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με ΜΚΟ και διεθνή ΜΜΕ. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που εκφράζουν την οργή τους για την κοινωνική και πολιτική καταστολή, έχουν βγει στους δρόμους σε πολλές μεγάλες πόλεις στις πιο σοβαρές πολιτικές αναταραχές από το 2019. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει διακόψει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα και έχει επιβάλει διακοπές στο Διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής δύσης, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λένε, ότι η καταστολή ήταν και η πιο βάναυση.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της προκάλεσε προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Και μια περαιτέρω κλιμάκωση αναμένεται καθώς ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα παρέμβει εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν.

 

 

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη, μια ομάδα αστυνομικών μοτοσικλετιστών περνάει μέσα από τη Vali-e Asr, μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Τεχεράνης.

Μερικοί από τους αστυνομικούς φαίνονται να κρατούν όπλα paintball, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επισήμανση και την αναγνώριση των διαδηλωτών. «Μην πυροβολείτε», φωνάζει ένα άτομο, καθώς εκτοξεύονται φυσίγγια paintball.

Ένας άλλος αξιωματικός προχωρά προς έναν παράδρομο με τα πόδια, οπλισμένος με κάτι που φαίνεται να είναι ένα όπλο με μακριά κάννη «Ω, όχι, πυροβόλησε αυτή τη γυναίκα», λέει κάποιος.

 

 

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη δείχνει έναν διαδηλωτή να σχίζει μια κυβερνητική αφίσα στη βορειοανατολική πόλη Esfarayen. Στο τέλος του κλιπ, ακούγονται δύο πυροβολισμοί.

 

 

Από διαφορετική οπτική γωνία του ίδιου σκηνικού που καταγράφηκε από το Iran International, ένα αντιπολιτευόμενο ειδησεογραφικό κανάλι με έδρα το Λονδίνο, δείχνει έναν αξιωματικό να περπατά προς την κατεύθυνση του διαδηλωτή, να σταματάει, να στοχεύει και να πυροβολεί πολλές φορές.

 

 

 

Το πλήθος που επευφημεί τον διαδηλωτή γρήγορα διαλύεται και ο κόσμος ουρλιάζει καθώς η αστυνομία σπεύδει προς τα εμπρός για να συλλάβει τον άνδρα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο, φαίνεται να παλεύει να απεγκλωβιστεί από τους αστυνομικούς, οι οποίοι κρατούν τα χέρια του εκατέρωθεν.

 

Ο Γκουτέρες έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιράν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στη Νέα Υόρκη και έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ ανησυχεί «για τις αναφορές για ειρηνικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με υπερβολική χρήση βίας που οδηγεί σε δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντούρατζιτς.
«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να μην προχωρούν σε χρήση περιττής ή δυσανάλογης βίας και απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Παράλληλα, διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από το κράτος πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές ιρανικές πόλεις για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών ταραχών, με τους διαδηλωτές να ζητούν την εκτέλεση όσων συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
«Η παρουσία του λαού (στις πορείες) σήμερα είναι η δύναμη και η τιμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε ο Ραϊσί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
 

O ηγέτης του Κουρδικού κόμματος HDP ξύρισε το κεφάλι του σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις μητέρες στο Ιράν

 

O Selahattin Demirtas, φυλακισμένος ηγέτης των Κουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος  βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ξύρισε το κεφάλι του σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις μητέρες και τους διαδηλωτές στο Ιράν.

 

Πηγή: theguardian, washingtonpost.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης