Δείτε ζωντανή εικόνα από το Κίεβο:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγκληματία πολέμου» χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά τη νέα έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το Κογκρέσο να παράσχει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του.

«Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Το σχόλιο του Μπάιντεν σηματοδότησε μια σαφή ρητορική αλλαγή για τον Λευκό Οίκο, η οποία είχε προηγουμένως δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το αν ο Πούτιν θα έπρεπε να θεωρηθεί εγκληματίας πολέμου για τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού σε Ουκρανούς αμάχους.

Υπάρχει μια επίσημη διαδικασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να θεωρήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματία πολέμου – μια διαδικασία η οποία, όπως δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εξοργισμένη αντίδραση του Πούτιν για «μπάσταρδους και προδότες»

Την ίδια στιγμή, εξοργισμένος τόσο με τη Δύση όσο και με τους ίδιους τους συμπατριώτες του παρουσιάστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε σε ομιλία του την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα πρέπει να υποβληθεί σε «αυτοκάθαρση της κοινωνίας» για να απαλλαγεί από τους «μπάσταρδους και τους προδότες» μιας «πέμπτης φάλαγγας», καθώς χιλιάδες Ρώσοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Η συλλογική Δύση επιχειρεί να διασπάσει την κοινωνία μας, με εικασίες για στρατιωτικές απώλειες, για κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσει εξέγερση του λαού στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν σε βίντεο που μοιράστηκε στο Twitter.

«Οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τα καθάρματα και τους προδότες, και θα τους φτύσει», είπε για εκείνους που δεν υποστήριξαν τη γραμμή του Κρεμλίνου.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε έκκληση για δράση», είπε ο Πούτιν.

Μάλιστα, επισήμανε πως δεν «κρίνει όσους έχουν βίλες στο Μαϊάμι ή στη Γαλλική Ριβιέρα» ή εκείνους «που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φουά γκρα και μύδια ή τα λεγόμενα δικαιώματα με βάση το φύλο» όσο είναι «διανοητικά» με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τόσο λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όσο και για τον φόβο του νέου νόμου που καθιστά παράνομη τη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό.

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης OVD-Info.

Συναισθηματικά φορτισμένη η ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Λίγες ώρες νωρίτερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία μέσω βίντεο προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Η μοίρα της χώρας μας αποφασίζεται», είπε στο Κογκρέσο. «Σας χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Από την πολιορκημένη πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους νομοθέτες να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν το έθνος του από τη βάναυση ρωσική εισβολή, και σε μια συναισθηματική έκκληση επικαλέστηκε τις οδυνηρές αναμνήσεις του Περλ Χάρμπορ και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την έκκληση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για πιο ειρηνικό μέλλον.

Ο Μπάιντεν χειροκρότησε το «παθιασμένο μήνυμα» του Ζελένσκι προς το Κογκρέσο, λέγοντας: «Μιλάει για ανθρώπους που έχουν δείξει αξιοσημείωτο θάρρος και δύναμη απέναντι στη βάναυση επιθετικότητα – θάρρος και δύναμη που ενέπνευσαν όχι μόνο τους Ουκρανούς, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμμένει στην άρνηση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Πρόσθετα μέτρα ΗΠΑ προς Ουκρανία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια στην Ουκρανία, απαντώντας στο κάλεσμα του Ουκρανού ομολόγου του για βοήθεια και ηγεσία.

«Ο κόσμος είναι ενωμένος στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία και στην αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Μπάιντεν πριν υπογράψει το προεδρικό μνημόνιο στον Λευκό Οίκο για την παροχή της στρατιωτικής βοήθειας.

«Η Αμερική ηγείται αυτής της προσπάθειας, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, παρέχοντας ένα τεράστιο επίπεδο ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας που προσθέτουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης