Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η Πιονγιάνγκ, ξεκαθαρίζοντας πως το βαλλιστικό της πρόγραμμα δεν μπορεί να περιοριστεί από καμία χώρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κάτι τέτοιο θα σημάνει έναρξη ένοπλης σύρραξης.

«Θα κάνουμε κι άλλες βαλλιστικές δοκιμές κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο» ανέφερε σε ανταποκριτή του BBC στην Πιονγιάνγκ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Χαν Σονγκ Ρολ διεμήνυσε προς την Ουάσινγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ πως η χώρα του θα συνεχίσει τις δοκιμές πυραύλων «σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση», ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά. Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC στον απόηχο του αμερικανικού βομβαρδισμού στο Αφγανιστάν με την πανίσχυρη MOAB, απείλησε ότι αν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα εναντίον της χώρας του, το αποτέλεσμα θα είναι… πόλεμος.

«Θα κάνουμε κι άλλες βαλλιστικές δοκιμές κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο» ανέφερε σε ανταποκριτή του BBC στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει σε περαιτέρω όξυνση του ήδη τεταμένου κλίματος στην Κορεατική.

Νέες απειλές από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε «οποιαδήποτε απαραίτητα μέτρα», καθώς «η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την επίσκεψή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τον Βορρά από το Νότο στην Κορεατική, ο Πενς υπογράμμισε ότι από τη σκοπιά του Λευκού Οίκου «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», την ίδια ώρα που νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα πλεύσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για κοινές ασκήσεις με το νοτιοκορεατικό Ναυτικό.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Βόρεια Κορέα

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν (Δεκέμβριος 2011), η Βόρεια Κορέα έχει πολλαπλασιάσει τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές, παρά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της Πιονγιάνγκ είναι να καταφέρει να κατασκευάσει έναν διηπειρωτικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, που θα μπορεί να πλήξει στόχους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Τραμπ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Κάθισε φρόνιμα

Με μια δήλωση που ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να… καθίσει φρόνιμα.

«Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν;» ρώτησε τη Δευτέρα του Πάσχα ένας δημοσιογράφος τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, που συμμετείχε στο πασχαλινό κυνήγι των αβγών στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Να κάθεται φρόνιμα» απάντησε ο Τραμπ.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Ψυχροπολεμική τρέλα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης